Zseniális! Ezt ki kell próbálnod – Krumplis tésztában sült virsli

Hozzávalók

  • 40 dkg burgonya
  • zsír
  • bors
  • fokhagymapor
  • kb. 8 dkg liszt
  • virsli

Elkészítés

40 dkg. krumplit megfőztem sós vízben. Leszűrtem, krumpli nyomóval összetörtem. Hozzáadtam jó kanálnyi zsírt (lehet helyette vajat), picit sóztam, borsoztam, sőt még egy kis fokhagyma port is raktam bele.

Amikor a massza kihűlt, hozzáadtam annyi lisztet (ez nekem 8 dkg volt), hogy összeálljon és ne ragadjon a tészta, majd nyolc egyenlő részre osztottam. Kinyújtottam kis kerek lepénykévé és belecsomagoltam egy virslit. Én mindig füstlit szoktam venni, ezt szeretjük.

Bő forró olajban szép pirosra sütöttem.

Nutellás csodapalacsinta – A bánatűző finomság

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojás ( s-m méretű)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • nutella
 

 

Elkészítése:

A nutellából egy-egy evőkanálnyit 6-7 centis körben kikenünk egy sütőpapírra (összesen kb. 10-12 db-ot), majd betesszük a fagyasztóba.

A palacsinta hozzávalóit robotgéppel alaposan összekeverjük. Min. 30 percig állni hagyjuk, de ha 1 óra lesz belőle az sem baj.

Előmelegített teflon serpenyőbe 8-10 centis köröket sütünk a palacsintatésztából. Amikor megsült az egyik oldala, akkor egy kifagyasztott nutella korongot ráteszünk a tetejére, és annyi tésztát öntünk rá, hogy teljesen befedje. Óvatosan megfordítjuk, és aranybarnára sütjük.

A nutellával töltött palacsinta kalória és tápérték tartalma:

Kalória: 296 kcal
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 13 g

Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

2 meghökkentő recept: különleges rétesek

Diós-fügés rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

A tésztához:

50 dkg rétesliszt
1 kávéskanál só
3 dkg zsír vagy vaj
2,5 dl víz
10-15 dkg olvasztott vaj a kenéshez

A töltelékhez:

8-10 darab nagyobb, érett füge vagy 50 dkg aszalt füge
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor

2 rétes

Elmorzsoljuk egy tálban a lisztet, a sót és a zsírt vagy vajat, majd a hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Ha már szép sima a tésztánk, gombócot gyúrunk belőle, majd leborítjuk egy tállal, és másfél órát pihenni hagyjuk. (Nagyon fontos, hogy jól kidolgozzuk, és elég ideig pihentessük, különben szakadni fog húzáskor a tésztánk.) Amíg pihen a tészta, megmossuk, megtisztítjuk és negyedeljük a fügéket, a nagyobbakat nyolcadoljuk. (Ha aszalt fügével dolgozunk, felhasználás előtt főzzük fel vízzel, hogy megpuhuljon.) Hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalóját is.

A tésztagombócot két részre vágjuk, egy nagy méretű konyharuhát vagy abroszt pedig megszórunk liszttel, és a tésztát is beleforgatjuk a lisztbe. Hogy könnyebb legyen a húzás, kissé megnyújtjuk nyújtófával, majd a kézfejünkre vesszük a tésztát. Körbeforgatva minden irányban elkezdjük vékonyítani mindaddig, míg hártyavékony tésztát kapunk. A szélénél megmaradt vastagabb részeket levágjuk.

Megkenjük a tésztát az olvasztott vaj felével, majd a töltelék felét rúd alakban ráhelyezzük a tészta szélére. Egy konyharuha segítségével feltekercseljük, majd a kikent tepsire tesszük. Megkenjük a külsejét is egy kevés vajjal, majd megszurkáljuk fogvájóval vagy hústűvel, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét az oldalát. A másik rúd rétessel ugyanígy járjunk el. 200 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

Tipp: Ha a fügénk nem lenne elég szaftos, tehetünk hozzá 1-2 kanál lekvárt (pl. barack), hogy sütésnél összeálljon szaftos töltelékké.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 25 perc
Pihentetés: 90 perc

Málnás rétes

2 rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz:

3-4 darab réteslap
olaj a kenéshez
35 dkg málna (lehet mirelit is)
10-12 dkg cukor
1 csomag vaníliás főzős pudingpor vagy 4 dkg étkezési keményítő
1 dl víz
6 darab babapiskóta

Fél dl vízzel és a cukorral felfőzzük a málnát, majd a maradék vízzel simára keverjük a keményítőt vagy a pudingport, és besűrítjük vele a málnavelőt. Hagyjuk langyosra hűlni a tölteléket.
Egy tiszta konyharuhára rétegezzük a réteslapokat, megkenjük őket olajjal. Egy csíkban a tészta szélére adagoljuk a málnatölteléket, és párhuzamosan belenyomjuk a babapiskótákat. Szorosan feltekercseljük a konyharuha segítségével, megkenjük a külsejét olajjal, majd megszurkáljuk hústűvel vagy fogvájóval. 200 °C fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 15-20 perc

Házi gyros – Mintha a török csinálta volna

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy szeretjük a street foodot, bár el sem merjük képzelni milyen alapanyagokból készül. A másik érv a gyorskaják ellen, hogy sok esetben teljesen változó minőséggel találkozunk. A gyros csak akkor jó ha sok tartja a mondás. Íme a bárki számára elkészíthető finomság. A minőség garantált. 

Hús elkészítése:

  • 4 tk szárított oregánó
  • 1 tk édesnemes paprika
  • 4 tk fokhagyma granulátum
  • 3 tk só
  • 2 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 kg csirke felső comb filé (bőrös)
  • 2-3 ek olívaolaj

IMG_0292.jpg

Tzatziki:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek fehérborecet
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 2 kígyóuborka
  • ízlés szerint kapor

 

Csípős szósz:

  • 4-5 db kápia paprika
  • 1+4 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
  • 1 ek fehérborecet

 

Pita (10 db):

  • A kovászhoz:
  • 3-4 g friss élesztő
  • 125 g 30 C-os víz
  • 100 g magas sikértartalmú finomliszt

 

A tésztához:

  • 195 g 22 C-os víz
  • 200 g finomliszt
  • 250 g rétesliszt
  • 40 g porcukor
  • 7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához:

  • paradicsom
  • lilahagyma

A húshoz először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A pitához először kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyériszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni,  ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, bennehagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjjuk, gömb alakúvá formálom és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 db-ot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet és jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszelünk 2 db meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 ek olívaolajat és 1 ek fehérborecetet. A végén, ha kell, utánasózzuk.

IMG_0328.jpg

A gyros összeállítása: egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 ek tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.

ÍGY BALETTOZIK MOST A KISLÁNY, AKINEK 9 ÉVESEN AMPUTÁLTÁK A LÁBÁT

Gabi példája mindennél erősebben mutatja, hogy sosem szabad feladni az álmainkat.

Gabi példája mindennél erősebben mutatja, hogy sosem szabad feladni az álmainkat.

Gabi Shull 9 éves volt, mikor egy különleges daganatos betegséget diagnosztizáltak a jobb térdében – írta a My Modern Met. Az orvosok azt mondták, el kell távolítani a térdet, hogy életben maradhasson a lány.

1kepFotó: mymodernmet.com

Gabi balettozott, letaglózta a hír, hogy többé nem táncolhat, de egy különleges műtétnek – és akaraterejének – köszönhetően nem kellett feladnia álmait.

Az orvosok amputálták a lábát, eltávolították a térdét, ahol a betegség volt, majd az alsó lábszárat a lábfejjel együtt visszaoperálták a combhoz.

Gabi alsó lábfeje azonban nem előre, hanem hátrafelé néz, bokája térdként funkcionál. Ha lefeszíti a lábfejét, akkor a protézis kiegyenesedik, ha kiegyenesíti a lábfejét, akkor pedig behajlik.

2
Fotó: mymodernmet.com

A most 15 éves Gabi a műtétnek köszönhetően úgy tud táncolni, korcsolyázni, görkorcsolyázni, ahogy sokan két ép lábbal soha nem fognak tudni.

Az alábbi videón be is mutatja, hogy hogy működik mindez a gyakorlatban:

Gabi a tánc mellett a TheTruth365 médiakampány egyik arca. Ennek lényege, hogy ráirányítsa a figyelmet a rákkal küzdő gyermekekre, illetve a történeteikkel inspiráljanak másokat, hogy merüljön fel bármilyen akadály, nem szabad feladni az álmokat.

Forrás:

Az 5 legjobb kínai kaja otthonra – miért mennél le a kínaihoz?

Kínai édes csípős csirke falatkák

Kínai édes csípős csirke falatkák recept

Hozzávalók:

A bundához:

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 3 csapott ek étkezési keményítő
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db tojás
  • 1 db csirkemell filé
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál víz (pici)
  • 1.5 kk sütőpor

A mázhoz:

  • 100 g ketchup
  • chili ízlés szerint (vagy erős paprikakrém)
  • 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 3 ek szezámmag

A sütéshez:

  • 3 dl napraforgó olaj

Elkészítése:

Kínai édes csípős csirke falatkák elkészítése első lépése, hogy a csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, sózzuk.

Egy tálba beletesszük a hozzávalókat (liszt, keményítő, só, tojás, olaj, sütőpor, víz), és sűrű masszát készítünk. Beleforgatjuk a húst.

Elkészítjük a mázat.

A húst bő, forró olajban aranybarnára sütjük, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje.

Ahogy kivesszük az elkészült húst, rögtön beletesszük a mázba, majd tálra tesszük.

Kínai csípős-savanyú leves recept

kínai csípős savanyú leves recept

Hozzávalók:

  • 1.5 l csirke alaplé (kockából is jó)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 10 dkg póréhagyma
  • 20 dkg csirkemell filé
  • 5 dkg bambuszrügy (konzerv)
  • 2 db tojás
  • 1.5 ek szójaszósz
  • 1 ek fehérborecet
  • 2 ml chiliszósz (vagy erős paprikakrém)
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő

Elkészítése:

A kínai csípős savanyú leves csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük.

  1. A répát és a pórét gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.

  2. A bambuszrügyet is felcsíkozzuk és ezzel további 3 percet főzzük.

  3. A szójaszószt a borecettel, a chilivel, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.

  4. A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk.

  5. Nagyon finom pikáns ízű levest kapunk .

  6. Tűzről lehúzzuk és tálalhatjuk.

Narancsos mézes csirkefalatok

Narancsos-mézes-csirkefalatok

Narancsos mézes csirkefalatok

Hozzávalók :

  • 80 dkg filézett csirkemell vastagabb csíkokra vágva
  • 2 narancs leve és reszelt héja
  • 4 ek méz
  • 4 ek Olívaolaj
  • só, bors,
  • szezámmag
  • snidling vagy újhagyma zöld

Elkészítése :

 

Az alaposan mossuk meg a narancsot héját lereszeljük, majd levüket facsarjuk ki . A szezámmagot egy tiszta serpenyőben kicsit megpirítjuk. Vigyázva mert könnyen megég . A csíkokra vágott csirkemell filét sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük a mézzel, 1-2 evőkanál narancslével és az olajjal. Egyenletesen terítsük el egy kisebb tepsiben, majd alufóliával fedjük be , és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A húst sülés közben szükség szerint 1-2 evőkanál narancslével időnként locsoljuk meg , és kicsit átmozgatjuk, hogy ne ragadjon le . Ha puhulni kezd, a fóliát levesszük róla és enyhén rózsaszínre sütjük. Ha megsült , kivesszük a tepsiből, levét lábasba öntjük és elkeverjük a maradék narancslével, amelybe beletesszük a narancsok reszelt héját is. Magas hőfokon összefőzzük. Ha a narancsos pecsenyelé kissé besűrűsödött, ráöntjük a húsra, és megszórjuk pirított szezámmaggal.
Narancsos mézes csirkefalatok  tálalásához párolt rizst ajánlok , és  snidlinggel megszórva tálaljuk.

Kínai sült rizs recept

Kínai sült rizs

Hozzávalók:

  • 2,5 dl rizs
  • 2 tojás
  • 1 kockacukor
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 3 újhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 5 dkg zöldborsó (friss)
  • 5 dkg shiitake gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 2 ek. sherry (száraz, elhagyható)
  • 2 ek. szójaszósz
  • 3 ek. szezámolaj
  • 1 ek. osztrigaszósz
  • 1 tk. chiliszósz

Elkészítése:

A rizst 12-15 perc alatt megfőzzük sós vízben. Lecsepegtetjük, majd félretesszük.

A 2 tojásból a szezámolajjal rántottát készítünk, majd felcsíkozzuk.

Feldaraboljuk a hagymát és a gombát, a sárgarépát és az újhagymát felkarikázzuk, a gyömbért és a fokhagymát összezúzzuk.

Egy magas falú edényt, vagy wokot felmelegítünk és ha már jó forró, 1 ek. szezámolajat öntünk bele, majd a hozzávalókat sorba beletesszük: először a hagyma, fokhagyma és gyömbér. Ezután jön a cukor, sárgarépa, gomba és a zöldborsó. Jól összerázzuk és hozzáöntjük a sherryt, a chiliszószt és a szójaszószt. Pároljuk egy kicsit, majd az újhagyma ¾ részét tegyük hozzá és öntsük bele az osztrigaszószt is. Hozzáadjuk a főtt rizst és a feldarabolt sült tojást. Sózzuk, majd 1 ek. szezámolajat öntünk rá. Átkeverjük és végül a maradék újhagymát is hozzáadjuk.

KÍNAI TAVASZI TEKERCS

Hozzávalók 8 tekercshez:

Tészta: 15 dkg liszt, 3 dl víz, só

Zöldséges töltelék: 10 dkg lila káposzta, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 2 szál új hagyma, 1 evőkanál szója szósz, 1 mokkáskanál cukor, só, bors, 1 kávéskanál szezám olaj.

A tészta hozzávalóiból tejszín sűrűségű tésztát keverünk. Forró serpenyőben, 8 db vékony lepényt sütünk. Ezután a zöldségeket vékony zsülienre vágjuk, majd serpenyőben a szezám olajon hirtelen lepirítjuk.

Ízesítjük sóval, borssal, cukorral és a szója szósszal. Mikor félig megpuhultak a zöldségek, félre tesszük és kihűtjük. Akkor jó, ha roppanós még a zöldség, nem szabad puhára párolni…Megtöltjük a palacsintákat a zöldséges töltelékkel. Ugyan úgy hajtogatjuk a palacsintákat, mint a hortobágyi húsos palacsintánál.

A palacsinták végét kevés tojásfehérjével átkenjük, hogy jól összetapadjon. Olajat forrósítunk, majd pirosra kisütjük a zöldséges batyukat. Mikor megsültek, papírtörölközőre szedjük őket és leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.

Csípős chili és szója szósszal tálaljuk.

Ez mindenkinek menni fog: krumplis pogácsa

Hozzávalók:

30dkg burgonya
55dkg liszt
25dkg zsír
2 tojás sárgája
½ zacskó szárított élesztő, vagy 1/3 friss élesztő
1dl langyos tej
1tk cukor
2ek tejföl
4tk só
Ízlés szerint sajt

Elkészítése:

1. Mosd meg a burgonyát, majd krumplinyomóval törd át. Közben melegítsd meg a tejet, amiben majd az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatod.

2. A burgonyát a zsírral, élesztővel, sóval, tojással, tejföllel dagaszd addig, míg sima és fényes nem lesz, valamint el nem válik az edény falától. Ha ez megtörtént, akkor lisztezd ki az edény alját, falát, amiben dagasztottad, tedd vissza bele a tésztát, majd a tetejét is lisztezd meg, végül helyezz rá egy kendőt. Langyos meleg, huzatmentes helyen keleszd fél órán keresztül.

3. Ha megkelt, öntsd ki gyúródeszkára, majd jól nyújtsd ki. Itt nem kell óvatoskodni, hogy a buborékok kimenjenek belőle. Ezután hajtogasd össze, hagyd ismét 10 percet állni, majd a nyújt-hajtogat-állni hagy műveletet ismételd meg még háromszor.

4. Ezután nyújtsd ki újból, de most olyan magasra, amilyen magas pogácsákat szeretnél. Szaggasd ki, majd vagdosd be a pogácsákat. A maradék tésztát is érdemes újból összegyúrni, majd késsel kockákra szaggatni, így nem megy semmi veszendőbe.

5. Kizsírozott tepsibe pakold át a pogácsákat, és hagyd kelni 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 190-200 ºC-ra. Az utolsó kötelező pihenés után süsd készre a pogácsádat háromnegyedóra alatt. Ha szereted a sajtos dolgokat, szórd meg a tetejét némi reszelt sajttal.

El­ké­pesztő finom és egy­szerű az új di­é­tás pizza

 

Hozzávalók:

  • 4 bögre reszelt cukkini
  • 1 teáskanál só
  • 1/3 bögre parmezán
  • 1/4 bögre csicseriborsó liszt (vagy bármilyen más paleo liszt)
  • 1/3 bögre kecskesajt vagy morzsolt feta
  • 1 tojás
  • só, bors, oregano, bazsalikom
  • olívaolaj
  • 1 adag paradicsomszósz, ízlés szerinti feltétek
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Reszeld le nagy lyukú reszelőn a cukkinit és sóval keverd jól össze. Tedd félre 10-15 percre.
  3. Kanalazd a zöldséget egy átlátszó tiszta gézbe és csavard ki belőle alaposan a levét.
  4. Ezután keverd a cukkinihez a parmezánt, a csicseriborsó lisztet, a fetát és egy gerezd zúzott fokhagymát.
  5. Olajozz be egy nagy alufóliát, majd terítsd el rajta a kész pizzatésztádat. Told sütőbe 8-10 percre.
  6. Vedd ki és kend meg paradicsomszósszal és tedd rá a kedvenc feltétedet.
  7. Told vissza a sütőbe még 4 percre.
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

EZEN A VIDEÓN IS MEGNÉZHETED, HOGY KÉSZÜL A FINOMSÁG:

PAULO COELHO: “A KÖNYV VÁLASZT ENGEM”

Coelho napjaink egyik legnépszerűbb írója. Spirituális utazásokról, boldogságkeresésről szólnak regényei. Műveiben merít a keresztény, az iszlám, a buddhista és a taoista vallásból is. Könyveiben olvashatunk a családról, a szerelemről, és a tragikus emberi sorsokról. Ő írta többek között Az alkimista, A Piedra folyó partján ültem és sírtam, a Veronika meg akar halni, a Tizenegy perc, A portobellói boszorkány, A győztes egyedül van és Az accrai kézirat című regényeket. Az íróval a www.the-talks.com tavaly decemberben beszélgetett.

Egy írónak érdeklődnie kell a különféle kultúrák iránt.

Mr. Coelho, érdekli önt a kultúrák közötti hidak építése?

Egy írónak érdeklődnie kell a különféle kultúrák, hátterek iránt. Nem azért van ott, hogy csak a saját falujáról írjon. Azért van ott, hogy mutasson egy keveset a saját falujából, de azért is megértsen más falvakat is. Ahogy Tolsztoj mondta: „minden, ami egy faluban történik, az mindenhol történik.”

Úgy érzi, hogy manapság több a kultúrák közötti szakadék, mint régebben volt?

Úgy tűnik senki sem képes egyáltalán megérteni a másikat. Úgy érzem kötelességem emberi lényként, aki próbálkozik – mint bárki más, aki gondol a világ állapotára – hogy kihangsúlyozzam a fontosságát ennek a multikulturális kapcsolatnak. Egészen addig, amíg van akár csak egy kis kapocs, nincs minden elveszve. De abban a pillanatban, hogy nem tudjuk más kultúráknak meséit vagy zenéjét megérteni, idegenekké fogunk válni egymás számára, és a helyzet nagyon bonyolult lesz.

Szerintem kimondhatom, hogy összefogja a kultúrákat az online jelenlétével – 22 millió Facebook like-ja van, 9 millió Twitter követője, és 2006 óta blogol. Miért ennyire aktív az interneten?

Ez egy új pódium, és íróként olyan pódiumokat kell találnom, amik használhatóak az írás folyamatára. Az internet az egyikük. Az emberek többet írnak és többet olvasnak, hála az internetnek. Így a virtuális világ egy lehetősége annak, hogy meghallgassam és válaszoljak az olvasóimnak. Egy módja, hogy kifejezzék a véleményüket. Szeretem, ha kihívást jelent a nyelvezet, így elkezdek írni a blogjaimra, amiket az emberek elolvashatnak, letölthetnek és terjeszthetnek. Nincsen kereskedelmi érdekeltség a dolog mögött. Csak a szórakozás, mint amikor olyasvalamit csinál, amit nagyon szeret. Vannak szövegeim, amiket kifejezetten csak az internetre szánok, így oda is rakom fel. Kíváncsi vagyok, hogy az olvasóim hogyan reagálnak azokra, amiket nekik írok.

coelho1

Igaz, hogy mindig keres egy fehér tollat, mielőtt írni kezdene?

Ez igaz egy könyvem elkezdésénél. Ez egy megszokás, ami a Zarándoklathoz, az első könyvemhez vezet vissza 1987-be. Akkoriban nem voltam biztos abban, hogy írjak-e könyvet vagy sem, kételkedtem magamban. Madridban voltam és azt mondtam, “Ha látok ma egy fehér tollat, akkor az lesz a jele annak, hogy írnom kell.”

De mi van akkor, ha van egy nagyszerű ötlete és nagyon szeretne elkezdeni írni, de nem talál fehér tollat?

Normális esetben találni fehér tollat. Abban a pillanatban, hogy megtalálom, elkezdek írni. De ennek semmi köze a könyv tartalmához, ez a könyvet magát érinti.

Van ehhez hasonló jele arra, hogy miről kéne szólnia egy könyvnek vagy azt már el is döntötte addigra?

Természetesen egy olyan ember vagyok, aki nagyon kíváncsi arra, hogy mi történik a kinti nagy világban, és rengeteg téma van, amiről írni lehet. Sok érdekes emberrel lehet találkozni. Lesz egy ötlet és logika nélkül fog felbukkanni. Egy olyan könyv, ami a szívemben már meg van írva mielőtt mondatokba írhatnám. Így nem választok. Normális esetben a könyv választ engem.

A könyv sokkal fontosabb, mint az író.

Szóval nem úgy ír, hogy célja van vele?

Azért írok, mert meg kell osztanom a gondolataimat a közönséggel. Nem tudom, hogy jobb hellyé teszik-e a világot a könyveim. Nem ezzel a céllal írok. Azt tudom, hogy az olvasóim létrehoznak egy kritikus tömeget, így legalább más módon ismerhetjük meg a világot. Saját magát kell megváltoztatnia. Az a pillanat, hogy megváltoztatja magát egy gigantikus lépés. És ez az, amit én csinálok. A könyv sokkal fontosabb, mint az író.

De a személyisége nagyon is jelen van a műveiben.

Nagyon jelen vagyok a munkámban és a munkám valahogy a lelkem megnyilvánulása, de mindeközben úgy gondolom, hogy egy író nem írhat a semmiből. Kétféle író létezik: aki olyan, mint Proust, aki be volt zárva a szobájába és megírta Az eltűnt idő nyomában című mesterművet. Vagy aki olyan, mint Hemingway, aki élvezte az életet és emellett írt egy remekművet.

Az Alkimista a leghíresebb könyve, egyik központi témája az, hogy az embernek az álmait kergetve kellene élnie. Tökéletesen érthető az élete ezt a teóriát nézve vagy még mindig keres valamit?

Tökéletesen érthető, de ez nem azt jelenti azt, hogy értem a lényegét. Szóval a probléma nem az, hogy megválaszolja a kérdéseket, hanem az, hogy nyitva hagyja a vitákat. Nem abban az értelemben, hogy egy nap majd valószínűleg talál rá választ vagy sem. Csak élje az életét, tegye, amit tennie kell, amitől lelkes!

coleho2

Forrás: http://the-talks.com/interviews/paulo-coelho/

Álljunk meg egy pillanatra! Megdöbbentő társadalomkritika egy lengyel karikaturistától

A lengyel művész,Pawel Kuczynskiszatirikus, provokatív, ám ugyanakkor rendkívül gondolatébresztő rajzai láttán mindenkinek megvan avéleménye. Minden egyes alkotása egy-egy komoly kritikát fogalmaz meg a társadalomra, a politikusokra és az életünkre nézve.

 

surgery , Pawel Kuczynski ,

Family , Pawel Kuczynski ,

Speech , Pawel Kuczynski ,

Ezeket olvasta?

Ez is érdekelheti

Robbantott az MSZP frakcióvezetője: Tóth Bertalan kitálatlt az „évtized rablásáról”

Az MSZP új podcast műsora, az MSZPod első adásában Dr. Tóth Bertalan frakcióvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványain keresztül történő pénzmozgásokról beszélt részletesen. A...

A legendás televíziós odacsapott Orbánnak: Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan

Juszt László, a legendás tévés, aki hosszú éveken át A tévé ügyvédje című műsorban állt ki az igazságért, most ismét megszólalt – ezúttal nem...

Összeomlott az ellenzéki párt – A párt frakcióvezetője már „csomagol”

Úgy tűnik, a Momentum végleg letette a fegyvert a parlamenti jelenlét reményében. A párt frakcióvezetője, Bedő Dávid a Magyar Hangnak adott interjúban gyakorlatilag beismerte:...

Tóth Bertalan: Több mint egymillió magyar nyugdíjas él nélkülözésben

Drámai adatokat osztott meg a közösségi oldalán Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője: egy friss felmérés szerint a magyar nyugdíjasok közel 60 százaléka él...

Botrányba fulladt a Ferenc pápa gyászmiséje az ismert fideszes bajkeverője viselkedése miatt

Sajnálatos incidens zavarta meg a Ferenc pápa emlékére szervezett hálaadó szentmisét szerda este Budapesten, a Szent István Bazilikában. Az eseményt a Magyar Katolikus Püspöki...