Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Komárom térségében egyre aggasztóbb a kúttulajdonosok helyzete. Míg a kerti fúrt kutakkal kapcsolatban a szabályozások hektikusak és érthetetlenek, addig sorra épülnek a hatalmas vízfelhasználású üzemek, veszélyeztetve a kerti kutak vízellátását is – állítja az MSZP.

A párt szerint évek óta napirenden van a kerti kutak engedélyeztetésének kérdése, mivel a kormány időről időre megváltoztatja álláspontját.

Idén úgy tűnt, a meglévő kutakkal rendelkezők mentesülnek a kötelezettségek alól, azóta azonban kiderült, vízkészletvédelmi szempontból védendő területen lévő kutakra nem vonatkozna az amnesztia.

Komárom-Esztergom vármegye jelentősen kitett a problémának, hiszen hatalmas léptékű víziközmű-fejlesztések zajlanak, a vízkitermelő kapacitásokat az ötszörösére emelnék.

Ezzel egyidőben a kerti kutakkal rendelkezőknek engedélyeztetési kötelezettsége keletkezett, amennyiben a kút mélysége meghaladja az 50 métert, valamint, ha vízkészletvédelmi szempontból védett helyen található. Ez utóbbiba beletartozik a vármegye jelentős része.

A kúttulajdonosok értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen míg rájuk komoly előírások vonatkoznak, addig a térségben egyre szaporodnak a hatalmas vízigényű üzemek, melyeket vélhetően kevésbé kér számon az illetékes hivatal. A helyiek aggodalmát tovább növeli, hogy a hatalmas vízkiemelések a kerti kutak vízellátását is veszélyeztethetik.

A helyzet tisztázása és a lakosság megnyugtatása érdekében Gurmai Zita írásbeli választ igénylő kérdéseket nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: