Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újabb megszorítócsomag lesz.

Orbán Viktorék nyugdíjkorhatár emelésre készülnek. Pedig a Fidesz nem ezt ígérte! Javaslatukkal nehezítenék a mostani 50 éves korosztály nyugdíjba vonulásának lehetőségét – írja közleményében a Magyar Szocialista Párt.

Az ellenzéki párt szerint: A nyugdíjak előteremtése a költségvetésben a kormány feladata lenne. Azért büntetni az embereket, mert Orbánék rossz döntéseket hoznak, egyszerűen igazságtalanság.

Amivel a kormány inkább foglalkozhatna: az alacsony nyugdíjú emberek megsegítése, vagy a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentése.

Az Orbán-kormány által Brüsszelnek benyújtott javaslatok között szerepel “A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítása”.

Ennek szövegéből egyértelmű, hogy Orbánék a nyugdíjkorhatár emelésére készülnek.

A Fidesz hazudik, amikor azt állítják, hogy “a rendszerben biztosított nyugellátás alkalmas az időskori jövedelembiztonság megteremtésére”.

Rengeteg nyugdíjas él 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból, ami nem elegendő a megélhetéshez sem, nemhogy a biztonságos, nyugodt időskorhoz.

Orbán Viktorék megszüntették a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot és a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Most pedig arra készülnek, hogy

     • a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék,
• ténylegesen emeljenek a nyugdíjkorhatáron,
• és szankcionálják a korai nyugdíjba vonulást.

Érdekes, hogy a bevételi oldalon tett intézkedések között, a járulékfizetéssel kapcsolatos intézkedéseknél sorolják fel, hogy “2020-tól megszűnt a nyugellátás mellett foglalkoztatottak, önfoglalkoztatók járulékfizetési kötelezettsége is, és ezzel a nyugdíjnövelésre való igényjogosultságuk, így a nyugellátások összege a nyugdíj melletti munkavégzés következtében már nem növekszik.”

Miközben ez éppen csökkentette a bevételeket.

Orbánék hallgatnak arról, hogy a közszférában továbbra sem lehet a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénybevétele mellett dolgozni tehát választaniuk kell, hogy vagy dolgoznak tovább, vagy
abbahagyják a munkát és nyugdíjba vonulnak.

A magánnyugdíjpénztári befizetések közel 3 ezer milliárd forint államosításáról és annak elköltéséről mélyen hallgatnak, amikor a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetéséről írnak.

Az Orbán-kormány nem vette figyelembe a nyugdíjasok érdekeit, amikor átalakították a korhatár előtti nyugdíjakat, a rokkantnyugdíjakat, vagy amikor elvették a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: