Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter jelentette be az aktuális változásokat.

A tegnapi napon ülést tartott a kormány, ennek kapcsán Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy áttekintették az oltási program állását – számol be róla az ATV.

A pünkösdi hétvégén el fogjuk érni a 5 millió oltottat – jelentette ki Gulyás Gergely. A regisztrációt követően most már lehet időpontot foglalni, szinte bármilyen vakcinára. Gulyás mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon, és az oltási programban vegyen részt.

Korábban az volt a helyes döntés, hogy aki megfertőződött, az 3 hónapig ne kapjon oltást. Gulyás elárulta, hogy ennek elsősorban morális okai voltak, mert kevés volt a vakcina.

Most már ez elhárult, a fertőzést követően hamarabb lehet oltást kapni.

A rendkívüli jogrendet csak és kizárólag addig fogják fenntartani, amíg erre szükség van – szögezte le Gulyás. Ennek kivezetésére el kell fogadni a kivezető szabályokat, például a hitelmoratóriumot tovább szeretnék fenntartani, mint a rendkívüli jogrendet.

Miután az 5 millió oltottat elérjük pünkösd hétfőn, új intézkedések lépnek életbe. Holnap ülésezik az operatív törzs, az erről szóló döntéseket holnap délelőtt a miniszterelnök fogja ismertetni.

Az ingyenes parkolás vasárnap éjféltől lejár, jövő keddtől ismét fizetni kell a parkolásért – jelentette be Gulyás.

A hitelmoratóriumot augusztus 31-ig meghosszabbítják, ezt követően is akarnak egy olyan változatot, amely alapján aki akar, az tovább is bent maradhat ebben. Gulyás szerint a bankok ezt nem akarták, de a gazdasági újraindításához szükséges.

Arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli következő vakcina beszerzésben Magyarország nem kíván részt venni. Rendelkezésre áll elegendő vakcina, szerinte az oltási program le fog lassulni, 5 és fél, esetleg 6 millióig tudunk eljutni. Ehhez képest 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésre, ha szükség van újraoltásra, itthon bőven rendelkezésre áll keleti és nyugati vakcina is.

19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni a brüsszeli beszerzés alapján, úgy, hogy 2022-ben Debrecenben is képesek leszünk vakcinát gyártani – magyarázta a miniszter.

Az indiai mutáns és a környező országok magasabb fertőzöttségi számai miatt a járványügyi intézkedések csak egy részét tudják feloldani mindenki számára, míg a védettek számára szinte mindet fel fogják.

atv.hu/BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: