kisnyugdíjas - Fotó: ATV
Megosztom másokkal is:
  • 569

Gyakorlatilag a mostani kompenzációval a kormány elismeri a kudarcát, legalábbis a járványhelyzet okozta gazdasági intézkedésekkel kapcsolatosan bizonyosan.

A 24.hu írta meg, hogy nem várt módon kilőtt az infláció a KSH legfrissebb adatai szerint. Az átlagon belül a nyugdíjas fogyasztói árindex 4,3 százalékkal emelkedett, miközben júniusban még „csak” 3,6 százalékos árnövekedést mért a statisztikai hivatal az idősek körében.

Miközben idén mindössze 2,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, vagyis egyértelműen romlott a nyugdíjak reálértéke. Az Mfor számításai szerint az első hét hónap átlagában 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

A szakportál úgy véli, biztosra vehető, hogy november táján kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok az államtól. Kizárt ugyanis, hogy augusztusban olyan alacsony áremelkedést, pláne árcsökkenést mérjen a KSH, ami megfordítja a folyamatot.

Márpedig a nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a nyugdíjas infláció meghaladja a fogyasztói árindexet (amit a teljes társadalomra vetítve állapítanak meg, és január-július között 3,5 százalék volt, tehát alacsonyabb, mint a másik mutató), akkor előbbi nyolchavi mutatójából kell kiindulni a kompenzáció megállapításakor.

Mivel hét hónap alatt majdnem 4 százalékos volt a nyugdíjas infláció, és nem úgy tűnik, hogy az árnyomás mérséklődne a nyár utolsó hónapjában, egy, a júliusinál mérsékeltebb, 4 százalékos augusztusi nyugdíjas infláció esetén is mintegy 1,2 százalékponttal lenne magasabb a tényadat az év eleji emelés mértékénél. Ez éves szinten átlagos 140 ezer forintos nyugdíjjal számolva 20 ezer forint körüli korrekciót jelenthet novemberben.


Megosztom másokkal is:
  • 569