Duna, helyszínelés 2019. május 30. - Fotó: Trend FM
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mint azt már az éjjel megírtuk, soha nem látott hajóbaleset történt tegnap este a Dunán…

Összeütközött a Hableány nevű sétálóhajó és a Viking nevű luxus turistahajó. A Hableány elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és kéttagú személyzettel a fedélzetén, a Margit híd közelében találták meg a hajó roncsát. Egyelőre 7 holttestet emeltek ki a Dunából és 7 könnyű sérültet vittek kihűléses tünetekkel kórházba.

Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán. Mivel az esőzés folyamatos, a folyó áradása is nehezíti a mentési-kutatási munkákat. Egyelőre hivatalosan kevés dolgot lehet tudni a balesetről. A rendőrség ma délelőtt 10 órára ígért sajtótájékoztatót… Sok a megválaszolatlan a kérdés. Egyelőre nem tudni, hogy ki hibázott, a katasztrófát szenvedett Hableány, vagy a kisebb sérülésekkel kikötő Viking legénysége.

A Hableányt birtokló cég szóvivője mindenesetre több médiumnak is úgy nyilatkozott, hogy a hajót rendesen karbantartották, ők nem tudnak arról, hogy lett volna-e műszaki problémája. Mivel a baleset dél-koreai turistákkal történt, a külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a dél-koreai elnök. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek.

Nincs a túlélők és az áldozatok között sem a tegnap elsüllyedt hajó két magyar alkalmazottja. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság közölte, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a tegnap esti dunai balesetet, ismeretlen tettest keresnek. Azt kérik a lakosságtól, hogy bárki, bármit látott a balesettel kapcsolatban, soron kívül jelentkezzen a Rendőr-Főkapitányságon. A 7 túlélő és a 7 áldozat is dél-koreai származású, 21 embert keresnek, köztük a hajó két magyar alkalmazottját. Jelenleg búvárok mérik fel az elsüllyedt hajó állapotát.

Minden jel arra utal, hogy az elsüllyedt hajó kiemelésére készülnek a hatóságok – erősítette meg a Trend FM riportere a helyszínről. Ezekben a pillanatokban szedik fel a bólyákat az elsüllyedt hajó körül és a folyó felszínén zárják a területet, egy kitűzőhajó érkezett a helyszínre. Egy vízi daru is érkezett a Margit-hídhoz, majd lehorgonyzott, aztán feltűnt egy másik, hasonló hajó is.

Rendőrség – Fotó: Trend FM

75 éve nem volt ilyen súlyos hajós baleset az országban – így reagált a Dunán történtekre a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára. Horváth Imre, azt mondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, és akkor is többen meghaltak. Az okokról a szövetség főtitkára azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

Horváth Imre hozzátette, a baleset körülményeinek minden részletét tisztázni tudják majd, hiszen a hajók mozgását egy “külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, és így követnek minden hajót.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra. Az áldozatok azonosításában a budapesti, dél-koreai nagykövetség munkatársai segítik a magyar hatóságokat.

Forrás: Trend FM / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: