Választás 2018 - Tart a szavazólapok nyomtatása Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Készülnek az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjai az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában. Fotó: Molnár Ádám
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Érdekes véletlenek mindig vannak. Ezek a véletlenek nem olyan véletlenek, mint amikor a MÁV szóvivője decemberben arról tájékoztat, hogy a vonatok késésének oka, hogy a MÁV nem számított a hóesésre. Ezek a véletlenek menetrendszerűek.

A több, mint 100 millió forintból fejlesztett valasztas.hu weboldal, mely arra hivatott, hogy a választópolgárok nyomon követhessék a választások minden apró rezdülését a voksolásnak. Azonban egy héttel a választások előtt ez az üzenet fogadta a portálra látogatókat:

Tehát elmondhatjuk, hogy a választási rendszer azon része, amely a külső nyomon követhetőségért felel, vagyis az állampolgárok, az ellenzéki pártok és a szakértők tájékoztatásra szolgál, nemes egyszerűséggel megadta magát. Pedig még csak olyanfajta terhelés sem érte az oldalt, mint egy éles választási szituációban.

Nem ez az első eset, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhető felületei a választási rendszernek csődöt mondanak. A 2018-as parlamenti választások alkalmával is hasonló eseménysor játszódott le.

Éppen a választások napján mondott csődöt a weboldal és az eredmények hirdetésig nem is sikerült kijavítani a hibát. Az összeomlott informatikai oldal helyett egy tartalék rendszerbe került fel az eredmények.

Ez pedig sokakban megingatta a bizalmat a választások tisztaságával kapcsolatban. Emlékszünk, ezután vizsgálták át a pártok a jegyzőkönyveket, melyekben érdekes adatokat találtak, összevetve a választási rendszerrel. Erről bővebben itt olvashat.

A Választási Iroda tájékoztatása szerint a  valsztas.hu újra elérhető és megjelent rajta egy hír, miszerint az i

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: