Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Cikksorozatunkban annak kívánunk utánajárni, vajon mekkora mértékben szivároghatott be az ellenzék soraiba a NER. Lehetnek-e olyan beépített politikusok, akiknek az a feladatuk, hogy szétverjék a teljes ellenzéket és ezzel biztosítsák az újabb kétharmadot a kormánypártok számára.

A kérdés természetesen költői, mindenesetre maradjunk annyiban, hogy vannak érdekes fejlemények az ellenzéki oldalon dögivel. Így tehát cikksorozatot indítunk, annak érdekében, hogy kiderítsük mindezt.

A kiinduló gondolatunk nem mástól származik, mint Márki-Zay Pétertől, aki úgy fogalmazott: Az őszi önkormányzati választások alkalmával ki fog derülni, hogy ki áll szemben a Fidesszel és kik azok a beépített ellenzékiek, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Fidesz hatalmon maradhasson.

Ezek a magukat ellenzékinek nevező erők mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Orbán jelöltjével szemben ne egy jelölt álljon szemben. Aki nem képes belátni, aki nem képes előállítani azt a helyzetet, hogy csak egy jelölt legyen, ő Orbán kezére játszik – állította néhány héttel ezelőtt a Hódmezővásárhelyi polgármester egy lakossági fórumon.

Én is azt gondolom, hogy sokkal nagyobb a tét annál, mint hogy most már puszta egyéni érdekekről legyen szó. Legyen világos, az ellenzéknek nagyon nagy esélye van az őszi megmérettetésen, azonban nagy a kockázat is.

Ha az ellenzék nem képes fontos pozíciókat foglalni szinte garantáltan elúszott 2022. Méghozzá véglegesen és végzetesen. Éppen ezért érdemes végignézni többek között azt az ámokfutást, melyet bizonyos ellenzéki politikusok ezekben a pillanatokban is befutnak.

És ha valaki azt hinné, hogy a karakteres ellenzéki pártok politikusai ezek, nos tévednek. A pártok rendkívül fegyelmezettek. A renitens LMP-n kívül szinte mindenki arra törekszik, hogy legyen megállapodás. (A jobbik a fővárosban speciális, mert itt inkább a Fidesztől visznek szavazatokat, így ha az ellenzék Budapesten megállapodna a Jobbikkal, nehezebb dolga lenne).

Szóval, ha jól sejtem, mindenki ezekben a pillanatokban vizualizálja maga elé Puzsér Róbertet és azt, hogy milyen nevetséges indokokkal borította rá az ellenzék tagjaira az amúgy totál esélytelen önjelölt főpolgármesterjelölt az asztalt. Puzsér Tarlóssal szemben totál esélytelen, azonban néhány százalékos támogatottsága komoly fejtörést okozhat Karácsony Gergelynek. Érdekes.

De nem csak a fővárosi nagypolitikában vannak feszült helyzetek, de akad egy-két kerület, ahol pontosan ugyanaz a helyzet, mint a Fővárosban azzal a kivétellel, hogy talán még kevesebb támogatás van bizonyos ambiciózus jelöltek mögött.

A Budapesti IX. kerületben az ellenzék megállapodott. Mégis van egy helyi Puzsér, aki önjelölt módon borítaná a megállapodást. Baranyi Krisztina már a korábbi választáson is elindult tavaly az azóta megszűnt együtt színeiben és annak ellenére sem volt hajlandó visszalépni a nála sokkal esélyesebb összefogásos jelölt Ara-Kovács Attila részére, hogy a felmérések kimutatták, semmi esélye.

Tovább dagad a ferencvárosi botrány! – egy neve elhallgatását kérő magas rangú személy kitálalt a kollaborációról a Fidesszel

A választás lezajlott, Baranyi 3%-ot kapott. Eljött az ősz és a pártok megállapodása ellenére jelezte bizonyosan el fog indulni polgármesterjelöltnek annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok nem kérnek belőle és annak ellenére, hogy korábban már láttuk, mekkora a kerületi támogatottsága. De ennél vannak érdekesebb részletek is:

Nagy Tibor a Momentum 9. kerületi alapszervezetének elnöke egy terjedelmes cikket írt facebook oldalára. Cikkében kiemelte

“Ferencvárosba bejelentkezett már legalább négy ellenzéki polgármester-jelölt. A legtöbbjük rugalmasságot és kompromisszumkészséget mutatott a NER leváltásának érdekében, egy kivétellel: ő Baranyi Krisztina.” -szögezi le a helyi politikus

Több valótlanság is kering a sajtóban a ferencvárosi megállapodással kapcsolatosan, amit a helyi Momentum vezető eképpen tisztázott:

“Először is: Baranyi Krisztina nem lett felkérve, hogy legyen Momentumos polgármester-jelölt. Ezt ő előszeretettel kommunikálja, de egyszerűen nem igaz”- jelentette ki Nagy Tibor

Majd úgy folytatódik az írás, hogy a Momentum megválaszolja azt a kérdést, amit Baranyi Krisztina többször is nekik szegezett, hogy “Miért nem őt támogatják?”.

“Nem személyes vagy szakmai ellentétekből. Egyszerűen azért, mert találtunk egy olyan jelöltet, akit jobbnak vélünk: Jancsó Andreát. A két független képviselőnő pályája (még ha a személyiségeik nem is) sokban hasonlít. Rengeteget dolgoztak helyi szinten, egy fideszes többségű önkormányzat ellenszelében.” – fejti ki a Momentum helyi vezetője, hozzátéve:

“Andi halkabban dolgozott, mert nem akarta magát országos politikai karakterként felépíteni, nincsenek hatalmi ambíciói (éppen ezért is tartjuk alkalmasnak), de ez nem jelenti, hogy ne tett volna legalább annyit a kerület lakóiért, mint Kriszta. Nem jelentkezett be polgármester-jelöltnek, mi magunk kértük fel.”

Értjük ugye?


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: