Steven Spielberg - Fotó: Netflix
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ilyenkor szokott népirtás következni. – figyelmeztet a világhírű rendező.

„Amikor a kollektív gyűlölet szervezkedik és iparosodik, népirtás következik” – figyelmeztetett a legendás rendező.

A pittsburgh-i zsinagógában elkövetett októberi tömeggyilkosság nyomán az elismert hollywoodi rendező, Steven Spielberg most jobban hiszi, mint valaha, hogy az embereknek szembe kell nézniük a gyűlöletkeltő ideológiák aggasztó növekedésével. Spielberg úgy véli, ma nagyobb a tét, mint amikor a Schindler listája című film 25 évvel ezelőtt megjelent.

“Amikor a kollektív gyűlölet szervezkedik és iparosodik, akkor népirtás következik” – mondta Spielberg. „Napjainkban komolyabban kell vennünk ezt, mint egy generációval ez előtt” – mondta a felgyorsult identitáspolitika idején az Életfa-zsinagógában lemészárolt 11 emberre hivatkozva.

Az 1993-ban megjelent Schindler listája Oskar Schindler német üzletember igaz történetét meséli el, akinek a holokauszt idején a zsidók alkalmazására irányuló erőfeszítései megmentettek 1200 embert.
Ez volt az a film, amellyel Spielberg megszerezte az első Oscarját. De soha nem gondolta volna, hogy filmje kasszasiker is lesz.

Végül 12 Oscar-díjra jelölték és hetet nyertek, beleértve a legjobb rendezőt és a legjobb képet, és széles körben minden idők egyik legfontosabb filmjének tekintik.

Spielberg Lengyelországban forgatta a filmet, ahova az igazi Schindler először hozta a zsidókat, hogy működjön a gyára, megmentve őket a haláltáborokból.

Jelenet a Schindler listája című filmből – Fotó: newrepublic.com

 

A film több mint háromórás, fekete-fehérben forgatták – Spielberg közlése szerint a stúdió e döntés ellen volt. A rendező közölte, hogy látott dokumentumfilmeket a holokausztról, és mind fekete-fehér. Ez az egyetlen viszonyítási pont. Azt akarta, hogy ne csak a közönség, hanem a túlélők is igazinak érezzék.

Hihetetlen mennyire rohanunk efelé… A kormány mindent megtesz, milliárdokat költ gyűlöletkeltésre… Mindig van kreált ellenségkép… Migránsok, Soros… Családok, barátságok mennek tönkre Orbán gyűlöletpolitikája miatt… Az emberi félelemre alapozni, azt indoktalanul felébreszteni és azt egyre jobban gerjeszteni bűn.

Emlékszünk, ugye? A Magyar Szocialista Párt képviselőjét Ujhelyi Istvánt fenyegették szélsőjobboldaliak akasztással.

Vagy amikor a guillotine alá valónak nevezte ellenzéki politikustársait Tamás Barnabás, a putnoki fideszes polgármester?

Forrás:  ATV / NBC News / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: