Egyre durvul a helyzet Vásárhelyen – Márki-Zay rendületlenül küzd a városért, folyamatos háborút vív a NER-rel


Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere - Fotó: MZP Facebook oldala
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Feloszlatná a hódmezővásárhelyi közgyűlést, és időközi választást íratna ki Márki-Zay Péter polgármester, mert úgy érzi, a fideszes képviselők akadályozzák a munkáját.

Azt mondja, a hivatali ideje előtt elfogadott rossz költségvetéssel kell dolgoznia, ráadásul a Lázár János polgármestersége alatt keletkezett tartozásokat kezelnie. A helyi Fidesz szerint ők nem blokkolják a város életét, amit csak lehet, megszavaznak, szerintük a polgármesternek végre dolgoznia kellene, és nem az országos porondra koncentrálnia.

Márki-Zay Péter, aki egy hamarosan meginduló országos mozgalom, illetve a mögötte álló egyesület vezetője lesz, azt mondja: nem akar elköltözni Hódmezővásárhelyről, egy év múlva is indulni fog a polgármester-választáson.

Márki-Zay Péter korábban marketingmenedzserként dolgozott, családjával élt Kanadában és az Egyesült Államokban, gazdaságfejlesztéssel foglalkozott. Itthon a szakmájában folytatta, de tanított a Szegedi Tudományegyetemen is. Hét gyermeke van. A február végi időközi választáson függetlenként indult, az összes ellenzéki párt támogatta. Nemzetinek, kereszténynek, szociálisan érzékenynek, gazdasági kérdésekben pedig piacpárti liberálisnak tartja magát.

– Ne gondolja senki, hogy ha valaki egy diktátorral szembemegy, akkor baráti lesz az együttműködés – mondja Márki-Zay Péter. – Lázár Jánosnak egzisztenciális fenyegetés az, hogy én vagyok a polgármester. Vannak régi ismerőseim a képviselők között, kapcsolatunkat már megrontotta a politika. Ők nem urai önmaguknak, Lázárt követik.

– Azt mondják a fideszes vezetők, hogy ez hülyeség.

– Nem engedik meg nekik, hogy mást mondjanak. Gondoljon csak a Göbl-levélre – nevet.



Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa levélben arra kérte a fideszes képviselőket, hogy pozitív témában ne nyilatkozzanak a sajtónak, mert fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók azt hiszik, működik a város. A levél nyilvánosságra került, korábban írtunk is róla.

Göbl pedig az RTL Klubban magyarázta az írását: „A képviselők iránt érzett tisztelet, a közös munka és tulajdonképpen az az együtt, közösen kialakított kommunikációs stílus volt az, ami miatt megkerestek engem, és ami miatt én tanácsot adtam nekik ebben a kérdésben.”

Hogy a polgármester valóban nem dolgozna, ahogy a fideszesek állítják?

Azt mondja, a csőd elkerülésén és a stadion megmentésén túl – az önálló intézményre nincs nagy ráhatása – a strand rendbetételét tartja nagy feladatának. Már elindítottak egy 170 milliós fejlesztést, ami olcsóbbá teszi a működtetést, évi százmilliót megtakarítanak ezzel. Kitisztították a helyi parkerdőt, pótolják a hiányzó városi kukákat. Eddig több mint hetven kilométerre vitték a kommunális hulladékot, most 48 milliós megtakarítással a helyi lerakóba szállítják. Eltörölték az ingatlanadó kilencven százalékát. Azt mondja, sok százmillióval csökkentették a város tartozását, ami még Lázár János polgármestersége idejében keletkezett.

Hogy miért hektikus az egyeztetés a Fidesz és a városvezetés között?

– Voltak sikeres tárgyalások, de olyan is előfordul, amikor én elmondom nekik, mit szeretnék csinálni, ők meghallgatnak, aztán elmennek. Ez nem egyeztetés – mondja.

– A fideszesek azt mondják, ők szinte mindent megszavaznak. Nem blokkolják a várost.

Márki-Zay Péter mosolyog.

– Estig tudnám sorolni, mit nem szavaztak meg. Egyszer azt mondják, nem dolgozom, másszor pedig azt, hogy azért nem szeretnének időközi választást, hogy ne zavarjanak a munkában. Egyszer azt mondják, csődbe vittem a várost, másszor, hogy tele van Hódmezővásárhely kasszája.

– Inkább azt állítják, nem látnak bele abba, milyen a város gazdasági helyzete.
– Ötmilliárd feletti összeg van a kasszában – mondja a polgármester. – Ez őrült jó szám, ha nem tudnánk, hogy másfél milliárddal nagyobb összeget kell kifizetni belőle. Az örökölt rossz költségvetés és a Lázár János által ránk hagyott tartozások már most bedönthetnék a várost. Hódmezővásárhely hitelezői, akik eddig rendkívül türelmesek voltak, most ügyvéddel jönnek a pénzükért. Ők egyébként Lázár jó ismerősei.

Úgy véli, totalitárius rendszerben élünk, bár nem visz el a lesötétített autó, de „mocskol az állampárti média”. Az ő feljelentéseit rendre visszadobja a rendőrség, ellene számos feljelentés születik. Azt mondja, a Fidesz növelte a hatáskörét, több ügyben, amiben eddig a képviselőkkel közös volt a felelősség, most egyedül a polgármesteré.

Valószínűleg azt akarják, hogy hibázzak. A napi száz papírból egyszer legyen egy olyan, amit nem lett volna szabad aláírnom.

Amikor felvetem, hogy elfogyott a vállalkozók bizalma, mert korrupcióval vádolta őket, úgy reagál, ez is fideszes hazugság. Ő nem a vállalkozókat támadta.

– Ki a felelős azért, hogy Hódmezővásárhely közvilágításán Orbán Viktor vejének cége mindenféle referencia nélkül dolgozhatott: a vállalkozó vagy a város vezetése? Persze hogy az utóbbi.

Egy vállalkozóval van csak perben, azt sem ő perelte be. De a per sem számított: azóta az illető sorozatban jelentkezik helyi közbeszerzéseken, és már nyert is.

November 30-ig lehet feloszlatni a közgyűlést, Márki-Zay Péter valamennyi közgyűlési ülésen be tervezi adni az erről szóló javaslatát.

– Van abban a fideszes mondatban ráció, hogy ha most kiírnák a választást, akkor egy évig állandósult kampányban élne a város? – kérdezem.

– Álságos ez az érv, hiszen már tíz hónapja állandó kampányban élünk – magyarázza. – A választással lélegzethez jutna a város, hiszen most ott akadályoznak, ahol csak tudnak: a városüzemeltetési pénzekből lefaragtak, nem hajlandók például hóeltakarításra előirányzatot adni. A választások után lehetne végre egy jó költségvetésünk.

– Valóban ugródeszkának használja a várost, ahogy a fideszesek állítják? Az az igazi célja, hogy Orbán Viktor kihívója legyen?

– Elnöke leszek annak az egyesületnek, amely a Hadházy Ákos és általam elindított mozgalmat jeleníti meg. Sokan várják tőlem, hogy szerepeljek az országos politikában, mivel kevés olyan ember van, aki szót ért a jobbikosokkal, a szocialistákkal és a DK-sokkal is. Az önkormányzati választásokon ernyőszervezetként támogatni akarjuk a korrupt Fidesszel szembeni, tisztességes indulókat. Egy év múlva én is újraindulok a polgármester-választáson. Nem akarok elköltözni innen. Vásárhely egyedül eleshet, de ha a NER elbukik, a város is győz.

Forrás: 168 óra 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.



Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!







A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.



Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!





Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük