Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormányzat új megszorító intézkedésre készül.

Az MSZP képviselői kőkeményen nekimennek a kút-díjnak nevezett kormányzati megszorító elképzelésnek. Az elképzelés dióhéjban: a kertekben lévő fúrt kutak – melyek eddig nem voltak engedélykötelesek – után kellene fennmaradási engedélyt kérni. Ez családonként 120 ezer forintot is jelenthet. Ha pedig elmarad az engedélyezés akkor már repül is az 1 millió forintob bírság. A megszórító intézkedésről bővebben itt.

Felszólítjuk a kormányt, hogy még ebben az évben alkosson új jogszabályt, ami a vizek védelmét biztosítja, ugyanakkor megoldja a kutak legalizálását úgy, hogy használóik mentesülnek az indokolatlan igazgatási költségektől, vidék ellenes kút-díjaktól, horribilis összegű engedélyeztetési költségektől.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint, ha valakinek van a kertjében egy kút, ami engedély nélkül létesült, akkor, ha nem akar akár 1 millió forintos bírságot fizetni, 2018. december 31-ig ezt engedélyeztetni kell.

A kötelező tervezésért ki kell fizetni minimum 120 ezer forintos költséget. De ez a kút-díj akár 200 ezer forint is lehet.

Az egészséges ivóvíz biztosítása állami feladat. A közműves ivóvízellátásba a lakások 5%-a nincs bekapcsolva. Így azokban a kis falvakban, ahol a vezetékes vízellátásba be nem kapcsolt lakások zöme található csak az államot terhelhetik a költségek.

Eleve elfogadhatatlan, hogy falun jellemzően 500-1000Ft-os a vízdíj (Jobbágyiban például 740 Ft), míg a fővárosban a vízért 218,95 Ft-ot kell köbméterenként fizetni.

A falvak lakói, és a kiskert tulajdonosok konyhakertjüket locsolják annak érdekében, hogy saját termesztésű friss zöldség, vagy gyümölcs kerülhessen a család asztalára.

Követeljük ezen kutak legalizálását és használóik mentesítését a megfizetetlen engedélyezési költségektől.
A Magyar Tudományos Akadémia szerint többszázezer engedély nélküli kút van Magyarországon, míg engedély kiadására jogosítvánnyal rendelkező vállalkozó száz körüli nagyságrendben van hazánkban.

Éppen ezért a határidő kitolása 2020 végéig önmagában nem megoldás, mert az engedélyeztetés ebben a formában két év alatt is végrehajthatatlan feladat, és legfőképpen vállalhatatlan költséget jelent a családok számára.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: