Megszorítás: Minden családnak 120 ezret kellene fizetnie? – Harciasan mennek neki a kormánynak az MSZP-sek


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormányzat új megszorító intézkedésre készül.

Az MSZP képviselői kőkeményen nekimennek a kút-díjnak nevezett kormányzati megszorító elképzelésnek. Az elképzelés dióhéjban: a kertekben lévő fúrt kutak – melyek eddig nem voltak engedélykötelesek – után kellene fennmaradási engedélyt kérni. Ez családonként 120 ezer forintot is jelenthet. Ha pedig elmarad az engedélyezés akkor már repül is az 1 millió forintob bírság. A megszórító intézkedésről bővebben itt.Felszólítjuk a kormányt, hogy még ebben az évben alkosson új jogszabályt, ami a vizek védelmét biztosítja, ugyanakkor megoldja a kutak legalizálását úgy, hogy használóik mentesülnek az indokolatlan igazgatási költségektől, vidék ellenes kút-díjaktól, horribilis összegű engedélyeztetési költségektől.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint, ha valakinek van a kertjében egy kút, ami engedély nélkül létesült, akkor, ha nem akar akár 1 millió forintos bírságot fizetni, 2018. december 31-ig ezt engedélyeztetni kell.

A kötelező tervezésért ki kell fizetni minimum 120 ezer forintos költséget. De ez a kút-díj akár 200 ezer forint is lehet.

Az egészséges ivóvíz biztosítása állami feladat. A közműves ivóvízellátásba a lakások 5%-a nincs bekapcsolva. Így azokban a kis falvakban, ahol a vezetékes vízellátásba be nem kapcsolt lakások zöme található csak az államot terhelhetik a költségek.

Eleve elfogadhatatlan, hogy falun jellemzően 500-1000Ft-os a vízdíj (Jobbágyiban például 740 Ft), míg a fővárosban a vízért 218,95 Ft-ot kell köbméterenként fizetni.
A falvak lakói, és a kiskert tulajdonosok konyhakertjüket locsolják annak érdekében, hogy saját termesztésű friss zöldség, vagy gyümölcs kerülhessen a család asztalára.

Követeljük ezen kutak legalizálását és használóik mentesítését a megfizetetlen engedélyezési költségektől.
A Magyar Tudományos Akadémia szerint többszázezer engedély nélküli kút van Magyarországon, míg engedély kiadására jogosítvánnyal rendelkező vállalkozó száz körüli nagyságrendben van hazánkban.


Éppen ezért a határidő kitolása 2020 végéig önmagában nem megoldás, mert az engedélyeztetés ebben a formában két év alatt is végrehajthatatlan feladat, és legfőképpen vállalhatatlan költséget jelent a családok számára.


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük