Bréking: Óriási fordulat Sargentini ügyben – a szavazás előtt komoly bajba került a Fidesz, szorul a hurok


Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Aki számára nem lenne egészen világos: A héten döntenek Judith Sargentini jelentéstevő vizsgálatának végeredményéről az Európai Parlamentben. A jelentés lényegében a magyarországi közállapotok mélyre ható elemzése, melynek végeredménye az lett, hogy súlyosan elítéli a magyar kormányt.

Részletesebben itt olvashat a jelentésről

A jelentés elfogadásához az európai parlament képviselőinek kétharmados szavazata kell. Azonban mindeddig azon az állásponton volt a brüsszeli döntéshozás, hogy a tartózkodó képviselőket illetve a szavazáson nem megjelenteket is bele kell számítani a kétharmadba, vagyis a tartózkodás és a távolmaradás a lényeg tekintetében ugyanúgy nem szavazatnak számít.

Ráadásul minden mandátumbecslés szerint a jelentés elfogadása egy két szavazaton múlhat. Azonban bekövetkezett egy óriási fordulat:

Az Európai Parlament jogi szerve úgy döntött, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazásban a tartózkodás nem tekinthető nemleges szavazatnak. Ráadásul a Magyar Szocialista Párt elnökségének mai döntése értelmében a párt Európai Parlamenti képviselői meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. – írja a Sztárklikk

Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.

„Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” – fogalmazott Ujhelyi.

A képviselő később ugyancsak a közösségi oldalán jelentette be, hogy

az MSZP elnökségének döntése értelmében a párt Európai Parlamenti képviselői meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük