Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre nagyobb Oroszország internetes térnyerése a magyar nyelvű interneten. A kormányzat azonban ahelyett, hogy ellentartana egy idegen állam térnyerésének még segíti is az orosz befolyásszerzést.

Portálunk is beszámolt erről a térnyerésről korábban itt.

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a kormány megszegheti a hivatalos adatvédelmi tájékoztatóban tett ígéretet is: a tájékoztatóban arról írnak, hogy a közös személyes adatokat az adatkezelő nem továbbítja harmadik félnek és külföldre sem – csakhogy az oldal a Yandex nevű orosz mérőkóddal fut, amely a felhasználó által közölt információkat kódolt formában a Yandex.ru orosz szerverre továbbítja. Itt pedig viszonylag egyszerűen lehet dekódolni az adatcsomagot, és kinyerni belőle a személyes e-mail-címeket is – már ha a cím épp nem egy fiktív felhasználóhoz tartozik majd.

Még nagyobb baj, hogy az adatokat aztán az orosz titkosszolgálat is lekérheti: 2011-es tőzsdére vezetése előtt a Yandex maga ismerte el, hogy több felhasználója adatait is átadta az FSZB-nek, amely így ellenzékiek után tudott kutakodni.

Az adatküldést felfedező 444.hu kereste a nemzeti konzultációs oldalt jegyző, Rogán Antal vezette propagandaminisztériumot, de az orosz kód felhasználásával kapcsolatos kérdéseire egy napig nem érkezett válasz – a cikk megjelenése után azonban váratlanul törölték a honlapról a Yandex mérőkódját, majd a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben tudatta a portállal: a konzultációs honlap a törvényi előírásoknak megfelelően működik, az orosz kódot pedig csak azért törölték, mert „rosszindulatú félremagyarázásokra adott lehetőséget.”

Arra a kérdésre ugyanakkor még mindig nincs reakció, hogyan védik ki az egy személytől többszörösen elküldött e-kérdőíveket, vagy a fiktív válaszaadókat.

Az orosz kód ügyében vasárnap az MSZP Péterfalvi Attilához,  az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordult, kérve: induljon vizsgálat a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Yandex-alkalmazás használata miatt.

Az MSZP arra is kérte Péterfalvit, hogy a vizsgálat idejére állíttassa le az internetes konzultációs felügyeletet, és ha egyértelművé vált a személyes adatok jogellenes kezelése, haladéktalanul tiltsa meg az adatkezelést és feldolgozást, tegye meg a szükséges jogi lépéseket is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: