A kormány kiszolgáltatja a személyes adatainkat az oroszoknak?


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Egyre nagyobb Oroszország internetes térnyerése a magyar nyelvű interneten. A kormányzat azonban ahelyett, hogy ellentartana egy idegen állam térnyerésének még segíti is az orosz befolyásszerzést.

Portálunk is beszámolt erről a térnyerésről korábban itt.

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a kormány megszegheti a hivatalos adatvédelmi tájékoztatóban tett ígéretet is: a tájékoztatóban arról írnak, hogy a közös személyes adatokat az adatkezelő nem továbbítja harmadik félnek és külföldre sem – csakhogy az oldal a Yandex nevű orosz mérőkóddal fut, amely a felhasználó által közölt információkat kódolt formában a Yandex.ru orosz szerverre továbbítja. Itt pedig viszonylag egyszerűen lehet dekódolni az adatcsomagot, és kinyerni belőle a személyes e-mail-címeket is – már ha a cím épp nem egy fiktív felhasználóhoz tartozik majd.

Még nagyobb baj, hogy az adatokat aztán az orosz titkosszolgálat is lekérheti: 2011-es tőzsdére vezetése előtt a Yandex maga ismerte el, hogy több felhasználója adatait is átadta az FSZB-nek, amely így ellenzékiek után tudott kutakodni.

Az adatküldést felfedező 444.hu kereste a nemzeti konzultációs oldalt jegyző, Rogán Antal vezette propagandaminisztériumot, de az orosz kód felhasználásával kapcsolatos kérdéseire egy napig nem érkezett válasz – a cikk megjelenése után azonban váratlanul törölték a honlapról a Yandex mérőkódját, majd a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben tudatta a portállal: a konzultációs honlap a törvényi előírásoknak megfelelően működik, az orosz kódot pedig csak azért törölték, mert „rosszindulatú félremagyarázásokra adott lehetőséget.”

Arra a kérdésre ugyanakkor még mindig nincs reakció, hogyan védik ki az egy személytől többszörösen elküldött e-kérdőíveket, vagy a fiktív válaszaadókat.

Az orosz kód ügyében vasárnap az MSZP Péterfalvi Attilához,  az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordult, kérve: induljon vizsgálat a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Yandex-alkalmazás használata miatt.Az MSZP arra is kérte Péterfalvit, hogy a vizsgálat idejére állíttassa le az internetes konzultációs felügyeletet, és ha egyértelművé vált a személyes adatok jogellenes kezelése, haladéktalanul tiltsa meg az adatkezelést és feldolgozást, tegye meg a szükséges jogi lépéseket is.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük