Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több tucat írás foglalkozik az interneten azzal, hogy hány és milyen orosz portálok terjesztenek orosz barát híreket, de ennél is megdöbbentőbb képet mutat az alexa.com listája.

Az alexa.com egy speciális algoritmus alapján készíti el a világ összes országának web olvasottsági adatait. Az Alexa minden olyan oldal forgalmát figyeli, amely látogatókkal rendelkezik. Hétről hétre közreadja a magyarországi top 500 legolvasottabb weboldalról készült listáját is.

Ebbe az ötszázas listában több  oroszországi webes szolgáltatás is belefért. Ez a posztunk nem foglalkozik az orosz, de magyar nyelvű hír és álhír portálok olvasottsági adataival, ha ezek is néznénk 5 cikk is kevés lenne…

Az hogy orosz webes szolgáltatások ilyen mennyiségben vannak jelen a magyar legolvasottabb weboldalak között, azért is nagyon meglepő, mert egyetlen francia, osztrák, olasz és csak elvétve egy-egy német domain tartományból származó oldal van vagy épp nincs ezen a listán. A határon túli magyar hírportálok zöme is vagy szlovák vagy román domain tartományban működik, de ilyen sincs a leglátogatottabb 500 oldal között.

A legelőkelőbb helyen az orosz “Facebook” a Vollkonatakt (vk.com) áll. A szentpétervári székhelyű közösségi portál 60. helye azért is nagyon meglepő, mert például a Twitter  már megelőzte, ami csupán a 71. helyre fért be és nincs nagyon lemaradva a Tumblr 50. helyétől sem.

Az is kiderül, hogy sokan e-maileznek már inkább orosz tartományból,  a mail.ru (322. hely) éppen csak egy hellyel van lemaradva a magyar gmail.hu (321. hely) szolgáltatástól.

A magyarországi internetes keresések száma is meglepően magas az orosz keresőkről. A Google orosz kiadása a google.ru 386. helyen szerepel, összehasonlításképpen a német testvére a google.de jócskán lemaradva a 449. helyre fért csak be. De az orosz kereső oldal a Yandex.ru is benne van a magyar 500-as listába a 476. helyen.

Az első 500-ba még egy kisebb orosz közösségi portál is belefért az ok.ru a 446. legolvasottabb oldal Magyarországról.

Ez alapján elmondható, hogy nem csak az orosz propaganda nyert teret Magyarországon, hanem azzal együtt az orosz webes szolgáltatások is mérhetően megjelentek. Persze ezek a számok még nem veszélyeztetik pl a Facebook-ot vagy Freemail-t, de látható, hogy van nem kisszámú magyarországi közönségük, tehát az oroszok már a neten is a spájzban vannak.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: