Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A nyugdíjasok utalványa 10 ezer forint helyett csak 7300 forintot ér, hiszen amikor ezt levásárolják, a rekord magas, 27 százalékos áfa visszakerül az urizáló fideszes elit zsebébe – ráadásul a juttatásról adóbevallást is kell készíteniük az idős embereknek. Erre Lukács Zoltán hívta fel a figyelmet a kétnapos kihelyezett kormányülés közelében, Sopronbánfalván. Az MSZP politikusa szerint a kormánynak Balog Zoltán menesztéséről is döntenie kellene.

„Már kezdtünk örülni, amikor azt láttuk, hogy a kormány tagjai nagy sebességgel hajtanak a nyugati határ felé, de sajnos csalódnunk kellett, mert lefékeztek és itt maradtak” – kezdte sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán, hozzátéve: ha már ülésezik a kormány, van néhány téma, amikről mindenképp dönteni kellene. Ilyen például az az igazságtalanság, hogy a nyugdíjak csak 1,6 százalékkal emelkednek, miközben a várható infláció miatt legalább ennek a duplája járna a nyugdíjasoknak.„Az egyszeri tízezer forintos Erzsébet-utalvány is átgondolatlan, hiszen az csak 7300 forintot ér, mivel ebből 27 százalék az áfa. Ráadásul a nyugdíjasoknak erről majd adóbevallást is kell készíteniük. Az MSZP ehelyett azt javasolja, hogy a kormány a juttatást építse bele a nyugdíjba, a nyugdíjemelés pedig legyen legalább 3,2 százalékos.”

Lukács Zoltán szerint Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét azonnali hatállyal meneszteni kellene, mert minden terület, amit ő felügyel, a katasztrófa felé sodoródik. Példaként említette a szociális ágazatot, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, a most nyilvánosságra hozott PISA-felmérés adatai szerint a magyar 15 éves gyermekek negyede gyakorlatilag funkcionális analfabéta.

Lukács Zoltán megemlítette azt is, hogy a kormány „nyíltan felvállalta, hogy a korrupció oldalára állt”, amikor kilépett a hetven országot magába tömörítő korrupcióellenes együttműködésből. „Aki 2018-ban erre a kormányra szavaz, az nem várhat sem megbecsülést, nem várhat normális oktatást és nem várhat működő egészségügyet, csak a korrupció virágzását.”

Széplaki Tamás, a párt helyi elnöke azt mondta, a kormány a gyűlöletre és a félelemre alapozza a politikáját, de az emberek érzik ennek a rendszernek a „hazug álságosságát”, mert a mindennapokban tapasztalják a valóságot. Példaként említette, hogy a Soproni Gyógyközpontnak az adósságkonszolidáció után jelenleg 370 millió forint lejárt tartozása van, orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, több hónapos, akár éves várólisták vannak. „Nem lehet felelőtlenül hazudni és ígérgetni” – jelentette ki az MSZP helyi elnöke, aki szerint a 2018-ra ígért M85-ös gyorsforgalmi út sem épül meg Sopron és Csorna között.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: