Pártweblapok az internet őskorszakából

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nosztalgiázni jó. Éppen ezért előástuk, hogyan is néztek ki a pártok talán első webes megjelenései. Olyan korban jelentek meg ezek a lapok, amikor a magyar háztartások internetes penetrációja 1% körüli volt, floppyról bootolt be a Doom, és az animált gif látványtechnikai bravúr számba ment.

A mai szemmel bénácska lapok tök más funkciót töltöttek be, nem frissültek naponta és egyáltalán nem volt hírportál jellegük, inkább csak általános információkat tartalmaztak a pártokról. Szigorúan HTML-lel és GIF-fel operáltak.

Katt  ide nagyobb képért!

A Fidesz 1996-os weblapja 256 színben készült, külön érdekesség a 16 színre váltási lehetőség a lap tetején.


Katt ide nagyobb képért!

A KDNP 1998-as weblapja rengeteg extrával van turbózva. A nyelvváltó zászlók az igaztalanul száműzött profi animált gif technológiával kaptak egy jobb-közép hullám effektet. Van vendégkönyv, és 3d-s címer önti az extra ketchupot a pizzára.

 Katt ide nagyobb képért!

Az SZDSZ 1996-os webmegjelenéséből is lehet arra következtetni, itthon nem egy általános fogyasztási cikk még ekkor a net. Az angol kezdőlapban ezért nincsen semmi meglepő. Természetesen a sarokban látható zászlóval elérhető magyar nyelven is az ekkortájt szokásos minimál tartalom.

Katt ide nagyobb képért!

Az MDF igazi extrákkal rukkolt elő az 1998-as választásokra. Hírlevél, áttetsző 3d-s gif MDF logó, és kép betéve háttérnek.

 

Katt ide nagyobb képért!

Az MSZP honlap verziói közül a 2002-est bányásztam ki. Természetesen volt előtte is az MSZP-nek weblapja, nem is volt rossz. De talán az MSZP kezdett el a pártok közül elsőként hírportálszerű weblappal jelentkezni. A vicces az az, hogy a 2002-es weblapjuk felépítése jobb a mostaninál, még mai szemmel nézve is megállja a helyét. A balra igazított elrendezéssel szakít, és a tartalom a böngészőben középre igazítva jelenik meg, ma ez az általános trend.

Katt ide nagyobb képért!
De nem csak a honlapjuk volt jobb. Az akkori webes interakció csúcsát jelentő fórumokat is kiválóan használták. Például egy parlamenti törvényjavaslatra az Index fórumrendszerében topikot nyitottak, és ide várták a véleményeket. Netes demokrácia 1.0.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: