Pártweblapok az internet őskorszakából


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Nosztalgiázni jó. Éppen ezért előástuk, hogyan is néztek ki a pártok talán első webes megjelenései. Olyan korban jelentek meg ezek a lapok, amikor a magyar háztartások internetes penetrációja 1% körüli volt, floppyról bootolt be a Doom, és az animált gif látványtechnikai bravúr számba ment.

A mai szemmel bénácska lapok tök más funkciót töltöttek be, nem frissültek naponta és egyáltalán nem volt hírportál jellegük, inkább csak általános információkat tartalmaztak a pártokról. Szigorúan HTML-lel és GIF-fel operáltak.

Katt  ide nagyobb képért!

A Fidesz 1996-os weblapja 256 színben készült, külön érdekesség a 16 színre váltási lehetőség a lap tetején.


Katt ide nagyobb képért!

A KDNP 1998-as weblapja rengeteg extrával van turbózva. A nyelvváltó zászlók az igaztalanul száműzött profi animált gif technológiával kaptak egy jobb-közép hullám effektet. Van vendégkönyv, és 3d-s címer önti az extra ketchupot a pizzára. Katt ide nagyobb képért!

Az SZDSZ 1996-os webmegjelenéséből is lehet arra következtetni, itthon nem egy általános fogyasztási cikk még ekkor a net. Az angol kezdőlapban ezért nincsen semmi meglepő. Természetesen a sarokban látható zászlóval elérhető magyar nyelven is az ekkortájt szokásos minimál tartalom.

Katt ide nagyobb képért!

Az MDF igazi extrákkal rukkolt elő az 1998-as választásokra. Hírlevél, áttetsző 3d-s gif MDF logó, és kép betéve háttérnek.

 

Katt ide nagyobb képért!

Az MSZP honlap verziói közül a 2002-est bányásztam ki. Természetesen volt előtte is az MSZP-nek weblapja, nem is volt rossz. De talán az MSZP kezdett el a pártok közül elsőként hírportálszerű weblappal jelentkezni. A vicces az az, hogy a 2002-es weblapjuk felépítése jobb a mostaninál, még mai szemmel nézve is megállja a helyét. A balra igazított elrendezéssel szakít, és a tartalom a böngészőben középre igazítva jelenik meg, ma ez az általános trend.

Katt ide nagyobb képért!
De nem csak a honlapjuk volt jobb. Az akkori webes interakció csúcsát jelentő fórumokat is kiválóan használták. Például egy parlamenti törvényjavaslatra az Index fórumrendszerében topikot nyitottak, és ide várták a véleményeket. Netes demokrácia 1.0.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük