Itt a bizonyíték – hatalmas kamu volt a rezsicsökkentés


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Nyílt titok volt az mindenki számára, hogy a rezsicsökkentés csak egy újabb kormányzati rizsa volt. Persze az állami propaganda tökéletesen működik, amíg mindenki örömködik a csekkere szigorúan narancssárga mezőbe irt megtakarítási összegeken, gyakorlatilag többet fizet be mint annak előtte.

Az alábbi összeállítás a 24.hu-n jelent meg: „Egy átlagos gázfogyasztó számlái világosan megmutatják, hogy rizsa a rezsicsökkentés. Csak vissza kell menni a kormányváltás előttig. Valójában nem megtakarításról, hanem túlfizetésről van szó.

Olvasónk (nevezzük Józsinak) vette a fáradságot, és kigyűjtötte a szolgáltatók weboldaláról összes gázszámlája adatait. Méghozzá 2010. áprilisig visszamenőleg, hogy lássa, vajon a kormányváltás összességében hogyan hatott az ő gázdíjára, rezsifizetési kötelezettségére. Szép színes táblázatot küldött, magyarázatokkal, precízen, kitérve minden fontos részletre. (Ettől megkíméljük az olvasót, de a lényeget kiemeljük).

József egyébként átalánydíjas, többet használ gázból, mint évi 1200 köbméter (ez azért érdekes, mert 2011 óta az e feletti fogyasztásáért többet kell fizetni. Nála az arány most 58/42 százalék az alacsonyabb és a magasabb árkategóriába tartozó fogyasztásnál.)

Amit még érdemes tudni róla, hogy a gázfogyasztása évről évre csökkent, eleinte 2300 köbméter felett volt, de tavalyra lement 1500 köbméterre.

Táblázatát energiát nem kímélve keresztbe-kasba átnéztük, és összevetettük egy másik gázszámlakupaccal is, hogy a tendenciákat, árváltozásokat ellenőrizzük. Minimális eltéréssel (az éves elszámoló számlák és az áfacsökkentés kapcsán), de ugyanarra az eredményre jutottunk, mint ő.

Tudta? A rezsicsökkentést áremelések előzték meg11_16-01-1024x476

Mint látszik, a 2010-es kormányváltás után mindjárt volt egy gázáremelés. Aztán 2011-től jött be az a szabály, hogy az 1200 köbméter feletti fogyasztásra magasabb díjat kell fizetni. Ugyanebben az évben júliusban jött még egy tarifaemelés, majd 2012 januárjában ismét.2012-ben 1 MJ gázenergia ára 1200 köbméter fogyasztásig 15 százalékkal volt drágább, mint a kormányváltás előtt, az e fölötti fogyasztásnál pedig 32 százalékkal drágult az egységár.

2013-ban jött az első rezsicsökkentés, de ekkor még az 1200 köbméter alatti fogyasztásra felszámított egységár mindig magasabb volt, mint a kormányváltás előtti. Ugyanebben az évben októberben a következő rezsicsökkentéssel sikerült alulmúlni az olcsóbb kategóriában a 2010. április árat. 2014. márciusban volt az utolsó gázárcsökkentés, azóta változatlan az egységár. Ami szembetűnő: ha megnézzük,

az 1200 köbméter feletti fogyasztás így is, a mai napig is drágább, mint a kormányváltás előtt volt.Mondjuk egy kis jóindulattal erre azt is mondhatjuk, ösztönöz a kevesebb fogyasztásra.

Áremelés kontra rezsicsökkentés

Józsi azt is kiszámolta, hogy az áremelések miatt összesen mennyivel fizetett többet, mint 2010 áprilisában: 112 962 forinttal.

(Ha korrigáljuk a feljebb említett tényezőkkel, akkor is 100 ezer forint felett van egy kicsivel az árváltozások miatti többletfizetés.)

Az is világosan látható, hogy amíg nem volt a rezsicsökkentés, addig egyre emelkedett a halmozott többletfizetés, utána pedig elkezdett olvadni. (Megjegyzés: naná, hogy az áremelés miatti többletfizetést nem kellett a számlákon narancs keretben feltüntetni. Hiszen ezzel nem lehet dicsekedni. Feledésbe is merült szépen a harsogó rezsicsökkentési propaganda mellett. Ezért kellett utánaszámolni.)

Józsi mellétette még, hogy a rezsicsökkentés óta a számlákon mennyi megtakarítást jeleztek neki, 2013 januárjához képest. Mint látszik, a kormány azt állítja, hogy Józsi megtakarított a gázáron majdnem 270 ezer forintot.De valójában a kormány áremeléseit is figyelembe véve bő hat év alatt több mint 100 ezer forinttal többet fizetett, mintha a kormány egyáltalán nem nyúlt volna a gázárakhoz.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha Józsi kevesebbet fogyasztott volna (vagy esetleg befért volna 1200 köbméter alá), akkor a túlfizetése is kevesebb lett volna (utóbbi esetben akár le is nullázódhatott volna). De a kormányváltás előtti árhoz képest még így sem tapasztalt volna rezsicsökkentést. Főleg nem olyan jelentőset, amilyet igyekeznek belesulykolni”

Tóth Bertalan szerint érthetetlen, hogy miért nem csökkentik ténylegesen a rezsit.

Az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt kifogásolta, hogy a kormány egy éve nem csökkenti az energiahordozók árát, pedig az MSZP háromszor benyújtotta javaslatát – ugyanakkor a NOK névre keresztelt piramisjátékról 24 óra alatt tudnak dönteni.

Mint mondta, az energiahordozók behozatali ára már egy éve csökken, így az átlagfogyasztás mértékéig a gáz árát 20, a távhő és az elektromos áram fogyasztói árát pedig 10 százalékkal lehetne csökkenteni.

 

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük