2 meghökkentő recept: különleges rétesek


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Diós-fügés rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

A tésztához:

50 dkg rétesliszt
1 kávéskanál só
3 dkg zsír vagy vaj
2,5 dl víz
10-15 dkg olvasztott vaj a kenéshez

A töltelékhez:

8-10 darab nagyobb, érett füge vagy 50 dkg aszalt füge
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor

2 rétes

Elmorzsoljuk egy tálban a lisztet, a sót és a zsírt vagy vajat, majd a hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Ha már szép sima a tésztánk, gombócot gyúrunk belőle, majd leborítjuk egy tállal, és másfél órát pihenni hagyjuk. (Nagyon fontos, hogy jól kidolgozzuk, és elég ideig pihentessük, különben szakadni fog húzáskor a tésztánk.) Amíg pihen a tészta, megmossuk, megtisztítjuk és negyedeljük a fügéket, a nagyobbakat nyolcadoljuk. (Ha aszalt fügével dolgozunk, felhasználás előtt főzzük fel vízzel, hogy megpuhuljon.) Hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalóját is.









Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!





A tésztagombócot két részre vágjuk, egy nagy méretű konyharuhát vagy abroszt pedig megszórunk liszttel, és a tésztát is beleforgatjuk a lisztbe. Hogy könnyebb legyen a húzás, kissé megnyújtjuk nyújtófával, majd a kézfejünkre vesszük a tésztát. Körbeforgatva minden irányban elkezdjük vékonyítani mindaddig, míg hártyavékony tésztát kapunk. A szélénél megmaradt vastagabb részeket levágjuk.


Megkenjük a tésztát az olvasztott vaj felével, majd a töltelék felét rúd alakban ráhelyezzük a tészta szélére. Egy konyharuha segítségével feltekercseljük, majd a kikent tepsire tesszük. Megkenjük a külsejét is egy kevés vajjal, majd megszurkáljuk fogvájóval vagy hústűvel, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét az oldalát. A másik rúd rétessel ugyanígy járjunk el. 200 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz.


Tipp: Ha a fügénk nem lenne elég szaftos, tehetünk hozzá 1-2 kanál lekvárt (pl. barack), hogy sütésnél összeálljon szaftos töltelékké.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 25 perc
Pihentetés: 90 perc

Málnás rétes

2 rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz:

3-4 darab réteslap
olaj a kenéshez
35 dkg málna (lehet mirelit is)
10-12 dkg cukor
1 csomag vaníliás főzős pudingpor vagy 4 dkg étkezési keményítő
1 dl víz
6 darab babapiskóta

Fél dl vízzel és a cukorral felfőzzük a málnát, majd a maradék vízzel simára keverjük a keményítőt vagy a pudingport, és besűrítjük vele a málnavelőt. Hagyjuk langyosra hűlni a tölteléket.
Egy tiszta konyharuhára rétegezzük a réteslapokat, megkenjük őket olajjal. Egy csíkban a tészta szélére adagoljuk a málnatölteléket, és párhuzamosan belenyomjuk a babapiskótákat. Szorosan feltekercseljük a konyharuha segítségével, megkenjük a külsejét olajjal, majd megszurkáljuk hústűvel vagy fogvájóval. 200 °C fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 15-20 perc


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük