Házi gyros – Mintha a török csinálta volna


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy szeretjük a street foodot, bár el sem merjük képzelni milyen alapanyagokból készül. A másik érv a gyorskaják ellen, hogy sok esetben teljesen változó minőséggel találkozunk. A gyros csak akkor jó ha sok tartja a mondás. Íme a bárki számára elkészíthető finomság. A minőség garantált. 

Hús elkészítése:

  • 4 tk szárított oregánó
  • 1 tk édesnemes paprika
  • 4 tk fokhagyma granulátum
  • 3 tk só
  • 2 tk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 kg csirke felső comb filé (bőrös)
  • 2-3 ek olívaolaj

IMG_0292.jpg

Tzatziki:



  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek fehérborecet
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 2 kígyóuborka
  • ízlés szerint kapor

 

Csípős szósz:

  • 4-5 db kápia paprika
  • 1+4 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
  • 1 ek fehérborecet

 

Pita (10 db):

  • A kovászhoz:
  • 3-4 g friss élesztő
  • 125 g 30 C-os víz
  • 100 g magas sikértartalmú finomliszt

 

A tésztához:

  • 195 g 22 C-os víz
  • 200 g finomliszt
  • 250 g rétesliszt
  • 40 g porcukor
  • 7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához:

  • paradicsom
  • lilahagyma

A húshoz először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A pitához először kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyériszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni,  ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, bennehagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjjuk, gömb alakúvá formálom és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 db-ot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet és jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszelünk 2 db meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 ek olívaolajat és 1 ek fehérborecetet. A végén, ha kell, utánasózzuk.

IMG_0328.jpg

A gyros összeállítása: egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 ek tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.



Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!





Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük