Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Baranyi Krisztina Ferencváros ellenzéki pártok által megválasztott polgármestere bejelentette, nem kíván megállapodni az ellenzéki pártszövetséggel, a DK-MSZP alkotta politikai formációval, helyette inkább egy saját magáról elnevezett egyesülettel indulna el a választásokon, ezzel szétverve a Ferencvárosi ellenzéki összefogást.

Baranyi Krisztina 437 napja nem hajlandó tárgyalni a DK-MSZP Szövetséggel. A formáció 2022 végén kezeményezett Ferencváros vezetőjével tárgyalási támogatásokat (összesen 6 alkalommal), azonban mindeddig még csak válaszra sem méltatta őket.

A DK és az MSZP ezért aláírágyűjtésbe kezdett annak érdekében. hogy újra létrejöjjön az ellenzéki egység a kerületben. Az pártok aláírásgyűjtésére azonban Baranyi úgy reagált, bejelentette saját egyesületét – amelyet ízlésesen saját magáról nevezett el – deklarálva nem kezd tárgyalásokat a pártokkal. Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A frissen megjelent kerületi újságban a 9magazinban megjelent azonban több érdekes írás, mely választ adhat arra, miért is nem áll szóba a pártokkal Baranyi.

Árva Péter, a Párbeszéd önkormányzati képviselője egy 10 pontból álló írást jelentetett meg a magazinban, melyben a polgármester előző lapszámban megjelent írására reagál, melyben már Baranyi jelezte, nem fog megállapodni a pártokkal.

Árva Péter a Párbeszéd-Zöldek ferencvárosi vezetője

Árva Péter írásában így fogalmazott: Egy dologban teljes mértékben egyetértek Baranyi Krisztinával: remélem, hogy 2024-ben megszabadulunk pár populista, autokrata vezetőtől.

Más kérdés, hogy értelmezésem szerint Baranyi Krisztina is beleillik a populista, autokrata vezetők sorába – de persze ez csak egy magánvélemény.

Árva Péter mindezt arra alapozva állítja:

Tudniillik ki akarja zárni az DK-t és az MSZP-t a kerületi ellenzéki összefogásból, nem hajlandó leülni velük tárgyalni sem.

A Momentum és a Párbeszéd szerencsés, a pártjaink maradhatnak, de persze csak akkor, ha e pártok képviselőjelöltjeit is maga a polgármester választja ki. Ezért előre gyártani kell a magyarázatot a kiszorításunkra, lecserélesünkre – véli Karácsony Gergely pártjának politikusa.

Árva írására a lap hasábjain Baranyi Krisztina kabinetfőnöke reagált:

2019-ben az előválasztáson, majd a választáson is győztes polgármesterjelölt egyáltalán nem vehetett részt a képviselőjelöltek kiválasztási folyamatában. A képviselő úr írásában említett helyi politikusok és pártszervezetek akkor Baranyi Krisztina megkeresése nélkül kötöttek megállapodást. Ennek elfogadását aztán az előválasztáson való indulás feltételéül szabták (…)

Ha máshonnan nem, akkor innen tudhatjuk, hogy nem tárgyalni is szabad.

Baranyi kabinetfőnöke – mert Baranyi még mindig nem válaszolt a pártoknak – tehát arra hivatkozik, a sértettég az, ami miatt elkezdték szétfeszíteni az ellenzéki összefogást a kerületben.

Árva péter ezt úgy kommentálta: Megmosolyogtató ez a állítás.

Takács Zoltán a Momentum önkrományzati képviselője

Takács Zoltán a helyi Momentum politikusa Baranyi Krisztina felvetéseire elmondta a magazinnak, bár a Mometum támgatja Baranyi Krisztinát, azonban:

Többnyire nem egyeztetnek velünk, vagy ha elhívnak valahová, az nem vehető komolyan. A polgármester asszony a politikai karrierje elején is one man show-t csinált, és ebben benne maradt: nem tanult meg csapatban dolgozni, nem tud kommunikálni a szövetségeseivel sem. De az ember képes a fejlődésre, a Momentum pedig meg is adta neki a bizalmat a következő választásra.

Takács Máriusz a DK ferencvárosi ügyvezető alelnöke, önkormányzati képviselő

Takács Máriusz a DK helyi ügyvezető alelnöke is kommentálta a kiszorítósdit:

Mi megtettük a nyitó lépést, hívtuk egyeztetni a polgármester asszonyt, de ő nem reagál a megkereséseinkre. Ez egy rossz és igazságtalan helyzet, úgy gondolom, nem szolgáltunk rá: az elmúlt öt évben mi dolgoztunk, építettük a kerületet. (…) 

Mi szeretnénk leülni és megbeszélni, hogy mit és hogyan fogunk csinálni a következő önkormányzati ciklusban.

Hogy mi lesz a kiszorítósdi végeredménye arra Árva Péter írásában találhatunk választ:

Baranyi azt állítja, hogy 2019-ben a „legismertebb és a legtöbb eredményt elérő ellenzéki politikus volt”. A valóság ezzel szemben az, hogy 2018-ban a parlamenti választásokon Budapest 6-os választókerületében 5. lett, 3,13%-ot ért el, a pártja pedig, az Együtt, meg is szűnt.

A DK-MSZP Szövetség álláspontja az, hogy az utolsó pillanatig mindent megtesznek annak érdekében, hogy létrejöjjön a teljes ellenzéki egység, hiszen így van a legnagyobb esély arra, hogy ne térhessen vissza a Fidesz.

„Bár a DK-nak és az MSZP-nek együtt 30 százalékos támogatottsága van, de tudjuk, hogy együtt nagyobb esélyünk van legyőzni a Fideszt”

 – ezt már Torzsa Sándor a DK-MSZP Szövetség frakcióvezetője válaszolta arra az újságírói kérdésre, miért is kezdett a DK-MSZP aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy mégis jobb belátásra bírják Baranyit, aki láthatólag azon dolgozik, hogy megbontsa az ellenézi egységet.

Torzsa Sándor, frakcióvezető, DK-MSZP Szövetség

Torzsa a Mandinernek kijelentette, nagyon úgy fest, hogy Baranyi függetlenként, civilként akar elindulni a választáson, nem kér az ellenzéki pártok támogatásából.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: