Baranyi Krsiztina
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere közösségi oldalán jelentette be, nem kér sem a DK sem az MSZP szavazóinak támogatásából és önállóan, egy saját magáról elnevezett egyesület színeiben indul az újrázásért. Az ügy érdekessége, hogy mindez nem az ellenzéki pártok döntése, hanem Baranyi próbál kiszorítósdit játszani a kerületben.

Ferencvárosban nem alakulnak jól a dolgok az ellenzéki összefogás tekintetében.

Baranyi Krisztina eldöntötte, megpróbálja kiszorítani az ellenzéki képviselőket a testületből és hozzá mindenben lojális támogatókkal akarja feltölteni a kerületi közgyűlést ehhez pedig egy saját magáról elnevezett egyesülettel vágna neki a választásoknak. Pedig 2019-ben ezeknek a pártoknak a támogatásával sikerült pozícióba kerülnie.

437 napja nem áll szóba az ellenzéki szövetséggel

A DK és az MSZP alkotta pártszövetség még 2022 decemberében támogatási tárgyalásokat kezdeményezett Baranyi Krisztinával azután, hogy a regnáló polgármester a sajtóban bejelentette, újra kíván indulni a pozíciójáért.

Majd ezt a felkérést az eltelt 437 napban még 5 alkalommal tették meg. De Baranyi Krisztina még csak válaszolni sem volt hajlandó a kerületben egyébként a legnagyobb támogatottsággal rendelkező szövetség megkeresésére.

„Bár a DK-nak és az MSZP-nek együtt 30 százalékos támogatottsága van, de tudjuk, hogy együtt nagyobb esélyünk van legyőzni a Fideszt”

 – ezt már Torzsa Sándor a DK-MSZP Szövetség frakcióvezetője válaszolta arra az újságírói kérdésre, miért is kezdett a DK-MSZP aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy mégis jobb belátásra bírják Baranyit, aki láthatólag azon dolgozik, hogy megbontsa az ellenézi egységet.

Torzsa a Mandinernek kijelentette, nagyon úgy fest, hogy Baranyi függetlenként, civilként akar elindulni a választáson, nem kér az ellenzéki pártok támogatásából.

A szocialista politikus azt mondta, amennyiben nem szeretne az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje lenni, ezt szomorúan, de tudomásul kell venniük, a döntését tiszteletben kell tartani, de bízik benne, hogy az emberek az aláírásukkal nyomást gyakorolnak rá. Ezért a DK-MSZP Szövetség utcai aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy rábírják a városvezetőt arra, ne bontsa meg az ellenzéki egységet.

Baranyi válaszolt – ÉN

Érvek nem nagyon hangzottak el arra vonatkozóan, miért is kívánja szétverni a Ferencvárosi összefogást Baranyi. Homályos információkból arra lehet következtetni, hogy csak olyanokkal kíván megállapodni, akik előre, biankó felhatalmazást adnak neki a választásokra és az azt követő városvezetésre.

Olyannyira így van, hogy ennek deklarálása nélkül még beszélgetni sem hajlandó Ferencváros jelenlegi vezetője.

Úgy tűnik azoban mégiscsak volt hatása a DK-MSZP utcai jelenlétének ugyanis érkezett egyfajta válasz. Baranyi Krisztina közösségi oldalán egy borítóképpel jelezte, továbbra sem óhajt megállapodni.

A választásra létrehozott szervezet, a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület színeiben kíván indulni a választásokon, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt támogatásával.

Ez az egyesület indítja a képviselő-jelölteket is, akikkel vezetni szeretnénk Ferencvárost. Lesznek közöttük párt-jelöltek és aktív kerületi civilek – írja Baranyi közösségi oldalán.

A bejelentést a DK-MSZP Szövetség úgy kommentálta:

Szerintünk komoly hiba és felelőtlen politikai magatartás ez, de sem a DK és sem az MSZP nem tarthat senkinek fegyvert a fejéhez.

Akkor külön indulás lesz?

Jelen állás szerint igen. Mivel a DK és az MSZP alkotta szövetség már 6 alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat Baranyival, aki a fenti válszt leszámítva még csak válaszolni sem volt hajlandó a legnagyobb támogatottságú ellenzéki formáció megkeresésére, így Baranyin múlik, lesz-e teljes ellenzéki egység. Az idő pedig fogytán van.

Torzsa Sándor minderről a Mandínernek úgy fogalmazott:

ezt a lehetőséget sem zárják ki, de erre nyilván csak alapos mérlegelés után kerülhet sor.

A DK-MSZP Szövetség álláspontja tehát az, hogy az utolsó pillanatig mindent megtesznek annak érdekében, hogy létrejöjjön a teljes ellenzéki egység, hiszen így van a legnagyobb esély arra, hogy ne térhessen vissza a Fidesz az egyébként ellenzéki többségű kerületbe. Baranyi azonban “nem hajlik és nem törik” – legalábbis a szlogjenje szerint és mindenáron köti az ebet a karóhoz.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: