Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc - Fotó: FB
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy Natura 2000-es természetvédelmi területen lévő erdőt Göd és Sződliget között több száz méteres sávban kiirtották – közölte az RTL Hírek.

Ahol nemrégen még erdő állt, ott most az egyetlen megmaradt faoszlop a Natura 2000-es természetvédelmi terület tábláját tartja.

Az RTL Híradója szerint a Mészáros és Mészáros Kft. teljesen letarolta a területet, hogy a Samsung gödi gyárának vízvezetékét megépíthesse.

A Natura 2000-es terület ilyen mértékű pusztítása teljesen elfogadhatatlan

Az Átlátszó korábban írta, hogy a Samsung gyár akkumulátorgyártása olyan mennyiségű vízre lesz szüksége, mint egy százezres városnak.

Ezért a Duna vizét egy 8,5 km hosszú csatorna rendszeren keresztül szállítják majd Vácról Gödre, ahol a szennyvizet egy 13 km hosszú vezetéken viszik tovább egy új szennyvíztelepre.

A beruházás 32 milliárd forint közpénzből valósul meg, és a szükséges engedélyeket is megszerezte, miután a Pest megyei kormányhivatal megállapította, hogy az építkezésnek nincs jelentős környezeti hatása, így hatásvizsgálati eljárásra sincs szükség.

Több Pest megyei városban vízkorlátozást kellett bevezetni a vízhálózat rossz állapota miatt, és hiába a helyzet súlyossága, a kormány inkább a Samsung gyár vízellátását fejleszti, nem a lakossági hozzáférés javítására fordítja a pénzt.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a parlamentben arról beszélt: a zöld fordulat részeként az akkumulátorgyártás nélkülözhetetlen, és ha lemaradunk erről, akkor kimaradunk a világ gégyártásból is.

A kormány nem hajlandó feladni a magyar munkások 30 éves munkáját néhány “zűrös zöld” elképzelés érdekében, akik nem támogatják a technológiai váltást.

Az RTL megkereste a kormányt, hogy mit gondolnak a beruházásról és a fakivágásokról.

Írásban azt válaszolták, hogy a beruházás minden hatósági engedéllyel rendelkezik, a Nemzeti Park és a helyi környezetvédelmi igazgatóság is jóváhagyta, és a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kivitelezés szabályosságát.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: