Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A hazai növénytermesztők egyre nagyobb bajba kerülnek, sürgős segítségre van szükségük, hiszen a több mint egy éve száguldó és rekordmagas infláció jelentősen megnövelte a termelők költségeit.

Mit okoz a rekord infláció?

A termékek előállítási ára lényegesen megnövekedett, miközben a gabona ára a felére esett vissza. A növénytermesztők komoly veszteségeket szenvednek el, többségük 100-150 ezer forintot bukik hektáronként.

A korábbi export-tilalom tovább tetézi a termelők nehéz helyzetét, valamint az ukrán gabonabehozatalra is későn adott választ a kormány, ez is tovább rontja a helyzetüket. Mindemellett a raktárokban is hatalmas a gabona mennyisége, így hamarosan raktározási gondokra is kell számítani a termelőknek.

Mindezt egy olyan év után kellett elszenvedniük, melyben nagyon komoly aszálykárok voltak, ám akkor sem kaptak érdemi kárenyhítést, hiszen az 1000 milliárdos kárral szemben mindössze 50 milliárd forint kárpótlást biztosított a kormány.

Tovább rontja a gazdák anyagi lehetőségeit, hogy a kormány a támogatott hitel lehetőségéből márciusban kizárta őket, ezzel az Orbán-kormány gyakorlatilag agrár-, falu- és vidékellenessé vált.

A kormányzat azonban nem csak a gazdálkodókat vérezteti ki, hanem folyamatosan építi le a falvakat is. A postabezárások, a tönkretett vidéki kisboltok, a lenyúlt és bezárt takarékszövetkezetek, a leépült orvosi ellátás és a működőképesség határán táncoló oktatás jellemzi ma a vidéket.

Korábban a mezőgazdaság stabil megélhetést tudott biztosítani, azonban ma már a gazdálkodók is sorra mennek tönkre.

Az infláció továbbra is az egekben van, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági árak bezuhantak, ez is azt mutatja, hogy nem a mezőgazdasági árak miatt növekedtek elsősorban az árak, hanem a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt.

A kormányzati pénzhiány miatt pedig az állam vált a legnagyobb földspekulánssá is, megváltoztatták és átláthatatlanná tették a föld árképzését, az utóbbi hetekben pedig kétszeres áron kezdték meghirdetni az állami földeket.

Ez is a kormány költségvetési bevételnövelését segíti elő, nem a gazdák védelme vagy a kistermelők helyzetének javítása a cél.

A vidéken élő embereknek is joga van a tisztességes élethez

Az MSZP szerint a vidéken élő embereknek is joga van a tisztességes élethez, az állam nem vonulhat ki a falvak életének rendbetételéből.

Továbbá a kormánynak sürgősen meg kell egyezni az Európai Unióval a gabonaválság megoldásában és el kell kezdeni a falvak közszolgáltatásának megszervezését.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: