Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője szerint az infláció egyértelmű oka a Fidesz adópolitikája.

Az orbáni inflációnak nem a háború, az energiaárak vagy a Szijjártó Péter által megkötött előnytelen gázszerződés az oka, hanem a kormányzat adópolitikája. Dr. Tóth Bertalan hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az élelmiszerek és a lakossági energiaszolgáltatások ÁFÁ-ját 5 százalékra kell csökkenteni, a hatósági árakat pedig továbbra sem szabad kivezetni.
 
Az orbáni infláció letörése ma Magyarország egyik legfontosabb feladata, az MSZP ezért törvényjavaslatokat nyújtott be a drágulások visszaszorításáért. A Magyar Szocialista Párt kezdeményezi a 27 százalékos ÁFA 5 százalékra csökkentését az élelmiszerek és a lakossági energiaszolgáltatások tekintetében, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését.

Dr. Tóth Bertalan sajtótájékoztatóján emlékeztetett, az MSZP 2021-ben már két törvényjavaslatot is benyújtott arra vonatkozóan, hogy a SZÉP-kártyán lévő hideg élelmiszerekre is lehessen költeni, azonban ezt akkor leszavazta a Fidesz.

„Most ezt a javaslatunkat a Fidesz megfogadta. Arra kérjük a kormányt, hogy a mostani javaslatainkat is fogadja meg” – javasolta az MSZP frakcióvezetője. Az inflációt a családok és az átlagnyugdíj alattiak szenvedik el a legerőteljesebben.

A Fidesz-kormány azonban láthatóan nem veszi komolyan az infláció okozta problémákat, ezt támasztja alá az is, hogy amit a kormány jelenleg csinál az „elkésett és kevés”. „Az orbáni infláció 2-2,5-szerese az uniós átlagnak és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállamai között” – emelte ki dr. Tóth Bertalan.

Az orbáni infláció miatt átlagosan ötödével drágább ma az élet, mint egy évvel ezelőtt. Az élelmiszerért 33,5 százalékkal kell többet fizetni, miközben uniós szinten csupán fele ennyivel drágultak az élelmiszerek.

Az inflációval azonban nem tartanak lépést sem a fizetések, sem a nyugdíjak. Olyan mértékű drágulás, mint a magyar, az Unió egyetlen országában sincs, a hazai drágulás a romániai kétszerese. A környező országokban a kormányok pedig kisebb infláció mellett jelentősebb segítséget adnak a családoknak, a nyugdíjasoknak. Az élelmiszereket pedig nem 27 százalékos, hanem 5-10-15 százalék adó terheli.

A kormány a szomszédos országokkal szemben tovább drágítaná az élelmiszerárakat, hiszen június 30-a után kivezetné a hatósági árakat. Emellett a csomagolóanyagokra vonatkozó új termékdíjak miatt további 4-5 százalékos drágulás várható az élelmiszereknél.

„Az orbáni infláció tömegeknek okozhat életveszélyes helyzetet, mert a most rögzített árú termékek árai júliustól brutálisan megemelkedhetnek, miközben a többi termék ára is nőni fog” – foglalta össze dr. Tóth Bertalan. Az inflációt a kormány a háborúra próbálja fogni, azonban ez nem helytálló, hiszen a többi, környező országban nincs ilyen fokú drágulás. Az infláció oka azonban nem csak a kirívóan magas energiaárak, pedig Szijjártó Péter kétségkívül nagyon rossz feltételekkel kötött földgáz szerződést. A drágulásokat növelte, hogy a Paksi Atomerőmű által szolgáltatott áramért 12 forintot, a Mátrai Erőművéért pedig 37 forintot számoltak fel. Az áram árának csökkentésére pedig lenne lehetőség, ezt korábban meg is kellett volna lépnie a kormánynak.

„Magyarországon nem szankciós infláció van, hanem orbáni infláció, az orbáni infláció magyarázata egyértelmű. Az Orbán-kormány különadót vetett ki az élelmiszerekre, miközben a magyarok fizetik Európa legmagasabb, 27 százalékos ÁFÁ-ját az élelmiszerek után” – emelte ki az MSZP frakcióvezetője. A magyar társadalom átlag alatti jövedelemmel és nyugdíjjal rendelkező részének ma egyetlen dolog nyújt segítséget, ez pedig az ársapka. A kormány ahelyett, hogy június 30-án kivezetné az élelmiszerek hatósági árazását, az adópolitikáján kellene, hogy változtasson.

Az élelmiszerek és a háztartási energia ÁFA-kulcsát 5 százalékra kellene mérsékelni és eltörölni az élelmiszereket drágító extra adókat. Dr. Tóth Bertalan szerint ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig az ársapkákat fent kell tartani, a kisboltoknak és kistermelőknek pedig állami kompenzációt kell kapni, ha veszteségük keletkezik az ársapkán.

 

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: