Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több párt gazdálkodását is vizsgálta az elmúlt időszakban.

Az ÁSZ úgynevezett szabályszerűségi ellenőrzést végzett a Momentum Mozgalomnál, az MKKP-nél, a Fidesznél és a KDNP-nél.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) amely kormány által fenntartott intézmény, hivatott ellenőrizni a politikai pártok és alapítványaik gazdálkodását, amennyiben azok költségvetési támogatással rendelkeznek.

Az ÁSZ kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodását, a mostani ellenörzés a pártok és pártalapítványaik gazdálkodásának 2020. és 2021. évi szabályszerűségét vizsgálta.

Az ellenőrzés során a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a Momentum Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az általuk létrehozott pártalapítványok gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ, és több szabálytalanságot is talált mind a kormánypártok, mind az ellenzéki pártok esetében.

A Momentum és a Fidesz esetében kisebb adminisztratív jellegű hibákat talált a Számvevőszék, ám a KDNP és a Kutyapárt esetében lényegesen súlyosabbak a hibák.

A KDNP vizsgálata során összesen három területen tárt fel hiányosságokat a szerv. „A megállapított szabálytalanságok a számlarendre, a gazdasági műveletek könyvviteli rendszerben való késedelmes rögzítésére vonatkoztak, megállapítást nyert továbbá, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban az Alapszabályban meghatározott, a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el” – írták a közleményben.

A Kétfarkú Kutyapárt ennél is súlyosabb megállapításokat kapott az ÁSZ-tól:

„Az ÁSZ a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ellenőrzése során súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapította meg.

A párt 2020. és a 2021. évi pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el” – közölték.

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt jogi személytől – az általa létrehozott alapítványától – elfogadott 5 613 424 Ft vagyoni hozzájárulást.

Az ÁSZ jelentése rögzítette, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt gazdálkodása több esetben nem különült el az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától. 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: