Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magas infláció miatt a nyugdíjak elértéktelenedtek, a nyugdíjasok egy része megélhetési válságba sodródott, közel 500 ezer idős ember él 100 ezer forint alatti nyugdíjból – erről beszélt Korózs Lajos az ATV Start című műsorában kedden.

Az MSZP évindító beszélgetést folytatott a hazai nyugdíjasszervezetekkel, mert minden területen fontos a párbeszéd. Az egyeztetésen kiderült, hogy azok a juttatások segítik a nyugdíjasokat még ma is, amiket az MSZP-kormányok vezettek be. Ilyen volt a 13. havi nyugdíj, vagy a 65 év felettieknek járó utazási kedvezmény.

Ma Magyarországon a nyugdíjasok kétharmada az átlagnyugdíjat sem kapja meg, a szegénységben élő nyugdíjasok száma pedig az elmúlt 8-10 év alatt megháromszorozódott – hívta fel rá a figyelmet Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

Korózs arra is rámutatott: a nyugdíjasinfláció hónapok óta több mint két százalékkal magasabb, mint a lakosság egészét sújtó áremelkedés, az pedig „jó néhány hónapig nem fog csökkenni, (…) hiába rendelte meg novemberben a miniszterelnök. (…) Én nem látok olyan kormányzat intézkedést, amely ebbe az irányba hatna”.

Az Orbán-kormány úgynevezett inflációkövető nyugdíjemelési technikája „automatikusan beépíti” a rendszerbe azt, hogy a bérek leszakadnak a nyugdíjaktól, „márpedig az árak jellemzően a bérekhez igazodnak, és nem annyira a társadalmi jövedelemhez” – emelte ki, számszerűsítve: míg 2010-ben az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 70%-át tette ki, addig mostanra ez a hányad már csak 49,9%.

A kormánynak „kutya kötelessége lett volna” olyan nyugdíjkorrekciós programot készíteni, ami alulról kedvezőbb helyzetbe hozza a nyugdíjasok közel kétharmadát. „Ezt elmulasztotta a kormány” – mondta a szocialista politikus.

Orbánék statikus politikája „azt mondja, hogy amikor megállapították a nyugdíjadat, te ezt fogod nyögni életed végéig” – magyarázta, úgy folytatva: „még tízezrével élnek azok az emberek, akik a háború után újjáépítették ezt az országot; és most éheznek, fáznak és nyomorognak”.

Az MSZP szociálpolitikusa azt mondta, a kisnyugdíjak felzárkóztatására többféle lépést is lehetne tenni; az MSZP Parlamentnek benyújtott határozati javaslata szerint a 13. havi ellátásra rendelkezésre álló összeg egyenlő mértékben kerülne elosztásra.

„Egyébként a kormánytól az ilyenfajta gondolkodás nem idegen, csak éppen most nem lépi meg” – emelte ki Korózs, rámutatva: tavaly a nyugdíjprémiumot sem százalékos arányban, hanem mindenkinek azonos összegben biztosították; a juttatás nem függött a szolgálati időtől és a járulékfizetéstől.

„A hivatkozás az volt: mindenkinek ugyanannyiba kerül a kenyér, a tej, túró, tejföl, vagy éppen a juhtúrós sztrapacska. Választás előtt, érdekes, hogy tudtak azonos összegben adni nyugdíjon kívüli juttatást” – jegyezte meg.

A 13. havi juttatásról felidézte: azt annak idején Takács Imre hajdúszoboszlói MSZP-s képviselő javaslatára szavazta meg a Parlament és vezette be az akkori baloldali kormány. A gazdasági válság 2008-2009-ben aztán „elsöpörte”, de „Orbán Viktor 11 éven keresztül ezt nem adta vissza”, holott a gazdaság helyzete már lehetővé tette volna.

Elmondta: az Orbán-kormány számos kedvezményt eltörölt a nyugdíjrendszerből, például a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat, az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat is.

Korózs azt mondta: az európai unióval folytatott kormányzati tárgyalások dokumentumaiban szerepel, egy nyugdíjreform előkészítése, sőt a kormány maga is javasolta; Korózs szerint „most kutya kötelessége az érintetteket a kormánynak ebbe bevonni”.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: