Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Népszava úgy értesült Varga Judit meghallgatására készül az Európai Unió vizsgálóbizottsága, amely februárban érkezik Magyarországra.

Varga mellett Péterfalvi Attila ombudsman is a meghallgatottak körében lesz.

A Népszava információi szerint február 20-21-én Magyarországra látogat a Pegasus-kémszoftveres lehallgatási botrányokkal foglalkozó európai parlamenti különbizottság, és terveik szerint Varga Judit igazságügyi minisztert is meghallgatnák, valamint Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalának (NAIH) elnökét is.

A cikk szerint a különbizottság tényfeltárói a lehallgatási botrányban érintett uniós tagországok közül már Lengyelországban, Görögországban és Cipuson jártak, de felkeresték Izraelben a Pegasus-szoftvert gyártó cég, az NSO székhelyét is.

Mint ismert, Magyarországon 2021. júliusában került nyilvánosságra a Direkt36 oknyomozó portál jóvoltából, hogy 300-nál is több magyar személy – köztük politikai aktivisták, újságírók, vállalkozók, ügyvédek – telefonját törték fel a kémszoftverrel, a gyanú szerint törvénytelenül. A

lap emlékeztetett rá, hogy a botrány kirobbanása után a NAIH vizsgálatot indított, de Péterfalvi Attila szerint a vizsgálat nem tárt fel semmilyen illegális tevékenységet.

Az ügy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában is téma volt, de az üggyel kapcsolatban ott elhangzott információkat 30 évre titkosították.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: