Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tovább folytatódik az élelmiszerárak növekedése.

Decemberben a legnagyobb mértékben a tejtermékek ára emelkedett, azon belül is elsősorban a trappista sajté, ami közel 20 százalékkal drágult egy hónap alatt – emlékeztet közleményében az MSZP.

Matolcsy szerint az inflációt az energia árrobbanás és az élelmiszeripar alacsony termelékenysége okozza.

Bulgária után a második legalacsonyabb termelékenységű élelmiszeriparral működünk. Azon felül, más országoktól eltérően, a magyar kormány gyakorlatilag érdemi segítség nélkül hagyja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit – írja közleményében az MSZP.

Szerintük tovább tetézi a bajt, hogy az állattartók nem kapnak kompenzációt az energiaárakra, és nem indulnak az állattenyésztőket segítő támogatások sem, így a megnövekedett terhek megjelennek a termékek árában.

Az MSZP szerint ráadásul a Fidesz-kormány döntése miatt az élelmiszerek nagy része 31 százalékkal adózik, ez a kormány rejtett adóemelése, amit minden termék esetében megfizetnek a vásárlók.

A Fidesz-kormány a rejtett adóemeléssel ezermilliárdos többletbevételre tesz szert, miközben a szegénység egyre nő Magyarországon – hívják fel a figyelmet.

Az MSZP szerint, ha a kormány nem szedné be a 31 százalékos adót az élelmiszerek után, akkor ennyivel olcsóbbak lehetnének ezek a termékek, több pénz maradna az embereknél és csökkenne az infláció is.

A kormány által beszedett rejtett adó – a világrekord 27 százalékos áfa és a rárakódó 4,1 százalékos kiskereskedelminek nevezett szintén forgalmi adó – az alacsony és közepes jövedelműek számára a leghátrányosabb, megint őket bünteti a kormány.

A szocialisták szerint a Fidesz-kormány a rejtett adón keresztül minden bevásárlást megdrágít, „mondhatni ahányszor a magyar családok bevásárolnak, a Fidesz annyiszor nyúlja le őket”!

Az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy legyen 0 százalék az alapvető élelmiszerek áfája, ahogy azt más európai országban is meglépte már az ottani kormány.

A további árnövekedés megállítása érdekében pedig azonnali segítséget kell nyújtani a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplőknek a megnövekedett energiaköltségeik kompenzálására, ahogy ezt például a német autógyárak esetében meg is teszi a magyar kormány.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: