Márki-Zay Péter - Fotó: Facebook/Tikk László
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

MZP – Bukás után lesz-e feltámadás?

Augusztus végén alakulhat meg Márki-Zay Péter jobbközép-konzervatív, „civil” pártja, amely a következő európai parlamenti választáson már megmérettetné magát. A pártalapítás időszerűségével kapcsolatban azonban még a hódmezővásárhelyi polgármester legszorosabb szövetségesei is szkeptikusak.

Túl korán van még ehhez a választási kudarc után? Egyáltalán Márki-Zay Péternek van még felfelé?

Nem új keletű hír, hogy Márki-Zay Péter új pártot kíván alapítani. Közvetlenül a tavaly őszi miniszterelnök-jelölti előválasztás után is ellenzékváltásról, hetedik parlamenti frakcióról és egy jobbközép párt létrehozásáról beszélt.

Az ellenzékváltás szóba se jöhetett úgy, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek éppen a hatpárti ellenzéket kellett volna közös miniszterelnök-jelöltként győzelemre vezetnie az április 3-i választáson.

A hetedik frakció terve is szembetalálkozott az ellenzéki pártok érdekeivel. Hetekig tartó alkudozások, üzengetések után kellett visszavonulót fújnia Márki-Zay Péternek.

Az április 3-i ellenzéki kudarc végül pontot tett a hódmezővásárhelyi polgármester és a hatpárti ellenzék harmonikusnak egy cseppet sem mondható szövetségére. Azóta sokan sok mindent mondtak, írtak már az okokról, több elemzés, interjú, nyilatkozat, cikk jelent meg az ellenzéki összefogás választási vereségét magyarázva.

Ezek többsége mind felveti Márki-Zay Péter felelősségét, aki bár elismerte a saját hibáit, általában inkább a magyarországi politikai környezetet bírálja az ellenzék sikertelensége miatt.

„Létrehozzuk a civilek pártját” – írta ki május 16-án Márki-Zay Péter a közösségi oldalára. A bejegyzés után nem először szaladt végig a magyar sajtón, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester pártot alapít. Beszélt már erről a választás előtt és nem sokkal a választás után is.

Forrás: Index


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: