Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Legyen könnyű neki a föld.

90 éves korában elhunyt Vangélisz Papathanaszíu – világszerte ismert nevén Vangelis – Oscar-díjas görög zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapító tagja.

Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéi.

A Reuters információi szerint a kedden elhunyt zeneszerző halálát az athéni hírügynökség jelentette be csütörtökön. A halál okát egyelőre nem közölték.

Vangelis 1943-ban született Görögországban. Zenei karrierje a hatvanas években indult, ekkoriban több sikeres popzenekarral dolgozott együtt, köztük a már említett Aphrodite’s Childdal. A hetvenes években több dokumentumfilm zenéjét ő komponálta, ezzel olyan sikeres lett, hogy játékfilmek kapcsán is egyre több munkára kérték fel.

A nyolcvanas években Jon Andersonnal, a progresszív rockot játszó Yes énekesével alkottak együtt, több közös albumot is kiadtak Jon & Vangelis néven.

A Tűzszekerek című film zenéjéért 1981-ban Oscar-díjat kapott a Legjobb eredeti filmzene kategóriában.

Az innen ismert, cikkünkben is szereplő dal világszerte a toplisták élére került, azóta is gyakran párosítják a győzelemhez, többek között a 2012-es londoni olimpián is ez szólt az aranyérmek átadása alatt.

Öt évtizedes pályafutása alatt több mint 50 lemez elkészítése fűződik a nevéhez, ezzel napjainkra az elektronikus zene történetének egyik legfontosabb alakjává vált.

via: Femcafé


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: