Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kijózanító saller.

Miközben a kormány már tavaly a kedvező árral kampányolt a Gazprommal kötött hosszútávú szerződés mellett, és a háború kitörése óta ez a narratíva még hangsúlyosabb lett, hazánk nemcsak a korábbiakhoz, hanem más országokhoz képest is nagyon sokat fizet az orosz gázimportért

– írja a G7.hu részletes elemzése nyomán a 444.hu.

A gazdasági portál szerint egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól eléggé elzárt Litvánia.

Emlékeztetnek: februárban köbméterenként nagyjából 394 forintos átlagáron érkezett Magyarországra az orosz földgáz.

Ez szinte pontosan a hatszorosa annak, amennyit a lakosság fizet ugyanezért, és több mint a hétszerese az egy évvel korábbi szintnek.

Csak találgatni lehet a pontos okokat, de a G7 szakértőkre hivatkozva megemlíti például, hogy Magyarország számára a jelek szerint – a tavaly aláírt szerződés alapján – most két hónapos eltolódással határozzák meg az árat, így abban sokkal gyorsabban és látványosabban megjelenik a tőzsdei jegyzések változása.

Ha pedig ez a változás egy nagyon meredek felfutás, mint amit mostanában láthattunk, akkor más országokhoz képest előbb szembesülünk az árak drasztikus emelkedésével.

Egy másik ok, hogy az olajár-indexálás alapján most kedvezőbb árak adódnak, így ez is a régebbi megállapodásoknak kedvez, és nem az olyan frisseknek, mint a magyar. Így fordulhat elő, hogy bár tavaly szeptemberben a legutóbbi szerződés aláírásakor Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta:

kedvező formulában sikerült megegyezni az oroszokkal, most mégis szinte mindenki olcsóbban jut orosz gázhoz Magyarországnál – írta a lap.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: