Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magyar kormány képviselője a vasárnapi ülésen is ellenezte az uniós olajembargó tervének megszületését, mert szinte teljes mentességet kér az embargós terv alól

– jelezte egy névtelen forrás a Politico-nak.

A folyamatban lévő tárgyalásokon a fókusz inkább azon van, hogy Magyartország és Szlovákia részére milyen műszaki következményekkel jár az orosz olajembargó, ahhoz milyen finanszírozási lehetőségek állnak majd rendelkezésre és az orosz leválás mellett hogyan lehet folyamatosan garantálni az ellátásbiztonságot, a hazai üzemanyagellátás zavartalanságát.

Leginkább a magyar kormány ellenállása miatt nem született még meg az alku a hatodik uniós szankciós csomag kapcsán, mert a legutolsó kompromisszumos brüsszeli javaslatot továbbra is elutasította.

Nincs kompromisszum a tagállamok között. Magyarország továbbra is ellenzi (a csomagot) és ez a probléma

– mondta egy forrás a vasárnapi ülés után, aki szerint azért nem elég még a 2024 végéig szóló felmentés sem Magyarországnak, mert azt szorgalmazza, hogy teljes felmentést kapjon.

Orbán Viktor kormányfő a pénteki rádióinterjúban arra utalt, mintha ötéves átállási időt jelzett volna, de a pontos idézetekkel együtt az alábbi cikkben írtunk arról, hogy mit is mondott és mi állhat a háttérben.

A teljes mentesség kapcsán a lap egyik forrása azt mondta:

Ez lehetetlen. Olyasmit akarnak, mint a teljes felmentés. De ez őrültség.

Fontos, hogy nem kizárólag a magyar ellenállás miatt nem született meg vasárnap sem a hatodik uniós szankciós csomag, mert közben vita van a déli tagállamokat sújtó terv körül is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: