Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója nőkre is kiterjesztve visszahozná a hadkötelezettséget a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt.

A szerző később hangsúlyozta: a nagy visszhangot kiváltó írása magánvélemény.

Szekeres Imre, korábbi MSZP-s honvédelmi miniszter Schmidt Mária felvetésére a Blikknek elmondta:

a megváltozott biztonsági helyzet és a határ-közeli háború éppen arra világított rá, hogy csak a hivatásos hadseregnek van értelme, nem a sorkötelezettségnek.

A lap kérdésére, miszerint háború esetén nem minél több katonára van szüksége az országnak, a szocialista politikus hangsúlyozta: olyan fegyverekre van szükség, amelyek használata nagy szakértelmet igényel.

„A technikát nem lehet az emberek számával kompenzálni. Felkészületlen katonákat tömegével odavetni a háborúban bűn lenne.

Magyarország biztonságát magas képzettségű és motivált katonákból álló hadsereggel lehet szavatolni.

Azok a hadieszközök, amelyeket most az ukránok is használnak, másfél-két éves kiképzést igényelnek. Felkészült, tizenöt-húsz esztendőre is elkötelezett hivatásos állomány tudja hatékonyan használni az ilyen technikát.”

Szekeres Imre hozzátette: a modern hadviselésben új eszközök és taktikák jelentek meg, amiből a magyar honvédségnek is le kell vonni a következtetéseket.

„A modern eszközhasználat nem tömeghadsereget jelent. Át kellene vizsgálni, mit kell megtartani és mi az, amin változtatni érdemes, igazodva a megváltozott világhoz.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: