Fotó: freepik.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A KSH 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva. De az ország nagy részén ezt az összeget sem éri el a helyi átlag.

 

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – számolt a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most – a NAV adatait felhasználva – arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete.

A KSH szűkebb körre vonatkozó, 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva – írja a hvg.hu. És ennél a 210 ezer forintos átlagnál a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag, ami azt jelenti, hogy óriási területek vannak leszakadóban országszerte.

Az átlagot Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel – ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek –, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van.

 

A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található. A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta.

Forrás: Blikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: