forrás: Civilhetes
forrás: Civilhetes
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az agrártárcának ki kell adnia a Rogán Antal apósának adott milliárdos támogatás adatait – írja a Média1.

A hvg.hu és a Transparency International Magyarország érveit első és másodfokon is elfogadta bíróság, nem titkolhatja tovább az agrártárca a pályázati információkat – számolt be a portál pénteken.

Tavaly év végén derült fény arra, hogy Rogán Antal új apósának érdekeltsége több mint 2 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott egy uniós finanszírozású programnak köszönhetően.

Mivel ennek több részlete sem volt nyilvános (és kérésre sem adták ki ezeket), a lap és a szervezet közösen pert indított az Agrárminisztériummal szemben.

Hiába állította azonban a tárca még a bíróságon is, hogy a támogatásra vonatkozó információk üzleti titoknak minősülnek, a bíróság első és másodfokon is úgy döntött, hogy ki kell adni az adatokat.

Nem válaszolt az adatigénylésre az agrártárca Rogán Antal 2019-ben vált el a korábbi feleségétől, később azonban mindketten újraházasodtak. Mindez azért közügy, mert

Rogán újraházasodásakor kiderült: felesége új családja körül is feltűnnek közpénzek, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

Ilyen volt például Rogán Antal új apósának cégügye: elsőként az Átlátszó írt arról, hogy Obrusánszki Zsolt 2020-ban egy olyan cégbe vásárolta be magát, amely nem sokkal korábban több mint 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el.

A Ductus Kft. mezőgazdasági szaktanácsadásra kapta meg a pénzt kicsit több mint 1 évvel az előtt, hogy Rogán Antal elvette volna Obrusánszki Barbarát.

A hvg.hu szerint a nyilvános adatokból azt is meg lehetett tudni, hogy ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből – érdemben viszont ennél több nem derült ki a pályázatról.

A lap adatigénylést nyújtott be, hogy megismerje ezeket az információkat, ám erre nem válaszolt az agrártárca.

A hvg.hu és a Transparency International által jogerősen is megnyert perben – a korábban említett üzleti titok mellett – az Agrárminisztérium azzal is védekezett, hogy a vonatkozó európai uniós előírások nem teszik lehetővé az adatok kiadását.

A bíróság kimondta: meg kell küldenie az Agrárminisztériumnak a következő adatokat:

a beérkezett pályázatok számát;
valamennyi pályázó nevét;
a nyertes pályázók számát;
a nyertes pályázók nevét;
az összes beérkező pályázatot;
a nyertes pályázókkal megkötött szerződéseket;

az eddig elutalt összegeket (nyertes pályázókra lebontva), továbbá, hogy kik bírálták el a pályázatokat, ki végzi az ellenőrzést és hogy milyen ellenőrzések történtek eddig.

via: Média1


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: