Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A legendás magyar vállalat több, mint 1600 dolgozót èpít le.

Ez a dolgozók több mint fele, amelyet most a Tungsram utcára tesz.

A csoportos leépítés a cég mindegyik telephelyét érinti, vagyis Budapesten, Kisvárdán, Zalaegerszegen, Hajdúböszörményben és Nagykanizsán is lesznek elbocsátások.

A csoportos létszámleépítésről – amelynek híréről a múlt héten számolt be a Népszava – információk szerint a dolgozókat szerda délután fél kettőkor, online tájékoztatták:

Jörg Bauer vezérigazgató jelentkezett be Budapestről.

A tájékoztatóból kiderült, a leépítések a második félévben kezdődnek és az év végéig tartanak.

Természetesen nem véletlen az időzítés: a cégvezetés február közepén mondta fel egyoldalúan a kollektív szerződés több pontját, az egyik, amit megváltoztattak, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján járjon a végkielégítés.

A szakszervezet szerint mindez komoly érvágás az utcára kerülőknek, hiszen akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kapnak majd, de azok is kéthavit buknak, akik csak tíz éve vannak a gyárban.

A kollektív szerződés felmondásának határideje két hét múlva jár le, május 12-től már az MTk. vonatkozik a dolgozókra.

A cégnél nagyjából 3100-an dolgoznak, vagyis a munkavállalók több mint fele beleesik a csoportos leépítésbe.

Ez az, amit az év végéig tudunk, hogy mit hoz a jövő esztendő, nem tudni.

A Tungsram 2018-ban került ismét magyar kézbe, amikor az amerikai General Electrictől kivásárolták tulajdonosai, s a cég ismét felvette a régi nevet.

A cég 2019-ben stratégiai partnerszerződést írt alá a magyar állammal, s a GE egyik felsővezetőjéből lett Tungsram elnök-vezérigazgató, Jörg Bauer akkor úgy nyilatkozott, hogy az elődhöz hasonlóan a hazai és nemzetközi piacon is vezető szerepre törekszenek.

Ehhez képest húsvét előtt időszakos gyárleállításokat és kényszerszabadságolásokat jelentette be a cég, s akkor Jörg Bauer már arról beszélt, azonnali kormányzati segítségre szorul a cégcsoport, melyet a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állított, s a remélt fejlesztések helyett folyamatosan a túlélésért küzd.

Forrás: Nèpszava


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: