Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Azt hiszem, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, április 3-a fájdalma egy cseppet sem enyhült az elmúlt hetekben.

2022 áprilisában azonban nem csupán mi, magyarok érkeztünk válaszút elé, hanem az elmúlt hétvégén fontos döntést hoztak meg a francia és a szlovén európai barátaink is.

A kérdés mind Franciaországban, mind Szlovéniában nagyon hasonlított ahhoz a kérdéshez, amit mi is jól ismerünk.

Akarja-e egy nép, hogy egy, a demokrácia láncait magáról leszakító, szélsőjobboldali populista vezető kerüljön hatalomra, vagy maradni akar az ország Európában, a liberális demokráciák, a pezsgő szabadság világában?

A mi helyzetünkben ez talán csak egy apró sebtapasz, de Franciaország és Szlovénia is a helyes döntést hozta meg.

Ezek a győzelmek nem pusztán Emmanuel Macron, valamint a szlovén baloldali demokraták győzelmei, hanem Európa szövetségeseinek, Európa barátainak a nagy sikerei is.

És van még valami, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Aligha volt vasárnap este csalódottabb európai kormányfő Orbán Viktornál.

A magyar miniszterelnök feltétel nélküli támogatásáról biztosította azokat, akik vele együtt rombolhatták volna az Európai Unió egységét, akik őt követve bonthatták volna le saját országukban a demokratikus intézményeket. Orbán valószínűleg pontosan tudja, Marine Le Pen és Janez Jansa csúfos vereségévél ő is komoly pofont kapott.

A magyar miniszterelnök mára szövetséges nélkül maradt az Európai Unióban.

A lengyeleket már meglátogatni sem tudja, amióta a háborúban Putyin oldalára állt, és hiába tett fel mindent a francia és a szlovén szélsőjobbos szövetségesei győzelmére, ezúttal is elszámolta magát.

Tudom, hogy ez persze önmagában nem vigasztal minket, akiknek testközelből kell figyelnünk Európa legnagyobb kerékkötőjének további pusztítását.

Mégis azt mondom, hogy nekünk most a francia és a szlovén barátaink sikeréből kell táplálkoznunk!

Adjon nekünk az ő példájuk erőt: álljunk fel együtt a padlóról és küzdjünk kérlelhetetlenül az Orbán-rendszer ellen, küzdjünk a köztársaságért, mindannyiunk hazájáért, az európai Magyarországért!

Gyurcsány Ferenc


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: