Orbán Viktor - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kiderült, hogy Orbánék mennyire is kezelték jól a járványhelyzetet.

9847 ember kórházban kapta el a koronavírust 2020-ban Magyarországon, írja a Társaság a Szabadságjogokért a 444.hu-n megjelent közleményében.

A TASZ még 2021 őszén kérte az NNK-tól, hogy adja ki az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseit, de mivel érdemi választ nem kaptak, ezért pert indítottak az adatokért.

“Közzétették a másfél éve titkolt, 2019-es kórházi fertőzéses jelentést, valamint a 2020-as adatokat, amelyekkel fél éves csúszásban volt az NNK.

Ez a jelentés azért különösen fontos, mert már azt is tartalmazza, hányan kapták el kórházban a koronavírust” – írták.

A jelentés szerint 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe.

A nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112), vagyis az összes kórházi járvány 79%-át koronavírus okozta.

(Járványnak számít már két egymással összefüggő fertőzéses eset is a kórházban.)

Annyi tehát már most biztosan látszik az adatokból, hogy a koronavírus megjelenése jelentősen megnövelte a kórházi fertőzések számát, de a jelentés laikusok számára nehezen értelmezhető, ezért a részletes elemzés szakértők feladata lesz.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a magyar egészségügy nem tudja hatékonyan megvédeni a kórházakban kezelt embereket a fertőzésektől –  olvasható a közleményeben.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: