Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Döntés az árstopokról, új veszélyhelyzet jöhet, mindenkit érint:

Kormányinfó – Itt vannak a kormány első bejelentései a választás után.

Első Kormányinfóját tartja a választás után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Szerdán a kormány ülést tartott, az ott született döntésekről számolt be Gulyás Gergely, miközben Orbán Viktor a Vatikánba utazott, ahol magán meghallgatáson találkozik a pápával.

Gulyás Gergely először megköszönte a választóknak, akik éltek demokratikus jogukkal és elmentek szavazni a választáson. A 2002-es, 2018-as és a mostani 2022-es választáson vettek részt a legnagyobb számban, az emberek hetven százaléka, a megalakult kormány legitimációja kifejezetten erős. Listás eredmény alapján 54 százalék támogatta a kormánypártokat – idézte vissza az eredményeket a miniszter.

A kormány tegnap ülésezett – folytatta gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány mindaddig működik, amig az új kormány nem alakul meg, a közjogi helyzet világos, a kormány megbizatása az új országgyűlés alakuló üléséig, május 2-ig tart. Amíg nem alakul új kormány, a miniszterek és a kormányfő ügyvezetőként látják el feladatukat.

A tegnapi kormányüléssel politikai értelemben ért véget a kormány eddigi munkája, Orbán Viktor a miniszterekkel négy évre állapodott meg az előző kormányalakításkor, az új kormány alakításáról folynak a tárgyalások. A miniszterelnök sokakkal már beszélt vagy beszélni fog, akikkel új kormányát elképzeli. Amint tisztázódnak a személyi kérdések, nyilvános lesz az új kormánytagok neve.

Halaszthatatlan személyi döntés
Egy személyi döntés volt, amivel nem lehetett várni, mivel az Országgyűlés alakulását megelőzi a frakciók megalakulása: A miniszterelnök tárgyalt Kocsis Máté Frakcióvezetővel, akinek kormányzati feladatvállalást is ajánlott, de ő jelezte, ha van szabad választási lehetősége, akkor továbbra is a Fidesz frakcióvezetője maradna. Így frakcióvezető jelöltként róla szavaznak majd a jövőhéten a Fidesz frakció megalakulásakor.

Háború
Magyarország mindent megtesz, hogy a béke helyreálljon, de befolyásunk erre mérsékelt, de biztos, hogy minden nagyhatalomnak erre kell törekednie. Sajnos reális feltételezés a csapatmozgások és beérkező katonai adatok alapján, hogy akár hónapokig, évekig is elhúzódhat a háború és lehetnek intenzívebb szakaszai is, mint eddig.

A járványhelyzet miatti veszélyhelyzet megszűnik május 31-gyel, de a kormány cselekvőképességének biztosítottnak kell maradnia, ezért a veszélyhelyzet fogalmát az Alaptörvény módosításával kiterjesztik a humanitárius katasztrófákra is. A kormány reméli, hogy nem kell élnie ezzel, de a lehetőséget biztosítani kell – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy a háború elől menekülőket segítse. A déli határvédelemre 60 milliárd, az ukrán határnál 40 milliárd forintot költött a kormány, az EU 2 milliárdot adott mindössze, illetve kaptunk korábban 4 milliárdot, ezt szintén az ukrán menekültekre költötték.

Árstop
Valamennyi árstop esetében a kormány döntést fog hozni, mi legyen a sorsuk, de tény, hogy az árstopok beváltak, mérsékelték az inflációt. Árstopok nélkül 13 százalék lenne az infláció, ami most 8,6 százalék lenne. A 8,6 százalékkal Magyarország az európai középmezőnyben van. A magyar infláció az amerikaival egyezik meg.

Várhatóan 2022. augusztus-szeptemberében kezdhet csökkenni az infláció. Az uniós fejlettségi rangsorban jó helyen vagyunk, a beruházási ráta a második legjobb

Magyarországon, a járvány előtti időszaknál is kevesebb az álláskereső, Magyarországon 3,6 százalék a munkanélküliség, 4,7 milliós a munkavállalási létszám. A kiskereskedelem és a vendéglátás meghaladta a 2019-es szintet, a magyar gazdaság alapjai tehát stabilak – mondta Gulyás Gergely.

Menekültek
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezután a humanitárius helyzetet ismertette a háború kapcsán. Eszerint több százezren érkeztek már Románia és Ukrajna felől, a menedékes kérelmek száma 17 ezer és több mint százezer ideiglenes tartózkodásra jogosító dokumentumot állítottak ki. Zajlik a szálláshelyek kiosztása is. több mint a fele az elhelyezetteknek gyermek. Civil szervezetek, segélyszervezetek és magánfelajánlások is érkeznek, amit Szentkirályi Alexandra megköszönt. Eddig egymilliárd forintnyi felajánlás érkezett, ami azt mutatja, hogy a magyarok együtt éreznek az Ukrajnából menekülőkkel. A pénz hat nagy karitatív szervezethez megy, de az állami cégek, mint az ingyenes szolidaritási jegyet adó MÁV-Start is kap, vagy épp a Volánbusz.

A BOK-csarnokban a humanitárius tranzitponton 24ezer ember fordult meg, teljes segítséget kapnak. kialakítottak egy rendszert a gyógyszerek felírására, illetve van telefonszám, amelyen tolmácsolási lehetőséget biztosítanak orvosok számára. A magyar betegek ellátásának veszélyeztetése nélkül a kórházak is tudják fogadni a beteg menekülteket. 300 óvodás és több mint 100 iskolás tanul már magyar intézményben, a menekült gyerekek integrációja is zajlik. mindent megteszünk, hogy a háborúból kimaradjunk, de a menekültek Magyarországon barátokra és segítségre találnak, mindent megteszünk, hogy segítsünk rajtuk – mondta Szentkirályi Alexandra.

Fontos részletek:
A háború hónapokig, évekig eltarthat a szomszédban.
A járvány intenzitása csökken.

Május 31-ével megszűnik a veszélyhelyzet, de az alaptörvény módosításával kiterjesztik a veszélyhelyzet fogalmát a háború miatt a humanitárius katasztrófákra, mert a kormánynak cselekvőképesnek kell maradnia, bár remélik Gulyás Gergely szerint, hogy nem kell majd élni ezzel a lehetőséggel.
Kocsis Máténak kormányzati pozíciót ajánlott Orbán Viktor, de nem fogadta el.

Az árstopokról még nem döntöttek, de az látszik, hogy hasznos, inflációt csökkentő hatásuk volt.
A háborúba nem akarunk belekeveredni, de minden, a háború elől menekülőről gondoskodik Magyarország.

Forrás: blikk.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: