Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Az orosz diktátor étvágya egyre nő, akár több európai ország is potenciális áldozattá válhat” – állítja Robert Pearson az Index lapszemléje alapján.

Robert Pearson amerikai diplomata a The Hill amerikai újságnak beszélt Vlagyimir Putyin lehetséges nagyhatalmi terveiről,- szemlézi a mandiner.hu.

„Az orosz diktátor nem korlátozza magát az Ukrajna elleni háborúra. Megpróbálhat más országokba is behatolni, köztük a NATO-tagállamokba is” − mondta.

Hozzátette, hogy szerinte Putyin a Szovjetunió határaihoz akar visszatérni, amihez több európai ország feletti ellenőrzést kellene megszereznie.

Pearson megjegyezte, hogy Putyin potenciális áldozatainak listáján nemcsak Észtország, Lettország és Litvánia szerepel, hanem Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Moldova is.

„Tudjuk, hogy ha Putyin életben marad, mindent megtesz annak érdekében, hogy minél messzebbre kiterjessze az orosz katonai jelenlétet Nyugaton.

Arra fogja ösztönözni Minszket, hogy alárendelje magát Moszkvának, és félig állandósítsa az orosz csapatok jelenlétét.

Az orosz balti határok mentén, például Kalinyingrádban növeli állomásozó haderői számát, hogy a NATO balti államait, emellett Lengyelországot és Németországot is megfélemlítse” – mondta a diplomata.

Pearson kiemelte, hogy Putyin érdeke egy „befagyasztott” konfliktus fenntartása Ukrajnában. Hangsúlyozta, hogy a hasonló veszélyek miatt a NATO-nak ki kellene alakítani egy új biztonsági rendszert Európában.

„Az Oroszország elleni szankciók nem jelentik az Egyesült Államok vagy a Szövetség győzelmét, ha nem motiválják Putyint csapatainak Ukrajnából való kivonására.

Ebben az esetben Európának és az Egyesült Államoknak meg kell értenie, hogy nem elég »védekezően játszani«” – zárta Pearson, akinek nyilatkozatát az ukrán hírügynökség is közzétette.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: