Kijev, 2022. április 13. A lengyel elnöki hivatal sajtóosztálya (KPRP) által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) fogadja Gitanas Nauseda litván, Andrzej Duda lengyel, Egils Levits lett és Alar karis észt államfõt (b-j) Kijevben 2022. április 13-án. MTI/EPA/KPRP/Jakub Szymczuk
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Oroszország „totális háborút” folytat Ukrajnában, a Moszkvával szembeni szankciók teljes nemzetközi elszigeteléssel kell, hogy járjanak –

jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön, miután visszatért Lengyelországba a három balti ország elnökével tett közös kijevi útjáról.

 

Az oroszok totális háborút folytatnak Ukrajnában, nemcsak az ukrán hadsereggel, az ukrán önkéntesekkel harcolnak, hanem a nőkkel, gyerekekkel is – hangoztatta Duda a délkelet-lengyelországi Przemysl pályaudvarán rendezett sajtóértekezleten.

A lengyel államfő szerdán Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnökkel együtt az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkozott. Előtte elutaztak a Kijev melletti Bucsába, Borodjankába és Irpinybe, ahol az orosz erők kivonulása után az ukrán hatóságok civilek tömegsírjaira és háborús bűntettek más nyomaira bukkantak.

 

A bűntetteket meg kell vizsgálni, a bűnözőket el kell ítélni – hangsúlyozta Duda, hozzátéve: nemcsak a közvetlen elkövetőkre gondol, hanem a parancsokat kiadó személyekre is.

A Moszkvával szembeni szankciókról elmondta: a gazdasági büntetőintézkedések mellett ki kell zárni Oroszországot a nemzetközi szervezetekből, ezen belül például a sportszervezetekből.

 

A Zelenszkijjel folytatott megbeszélésről Duda közölte: az ukrán elnök a szankciók kiterjesztését, a fegyverszállítások növelését kérte.

Újságírói kérdésre Duda a Joe Biden amerikai elnök által szerdán jóváhagyott, 800 millió dollár értékű, Ukrajnának szánt katonai támogatást úgy kommentálta: Ukrajnának szüksége van az ilyen segítségre, Biden „fontos és bátor” döntést hozott.

 

A balti államok
Katonai támogatást ígért Ukrajnának szerdán Alar Karis észt elnök is, aki a kijevi látogatás során közölte: országa saját védelmi költségvetése egyharmadát szánja Ukrajnának.

A lengyel, az észt, a lett és a litván államfő csütörtök délelőtt a délkelet-lengyelországi Rzeszówban tartott közös sajtóértekezleten foglalta össze kijevi látogatásuk tapasztalatait. Duda kiemelte: a nemzetközi színtéren tárgyalásokat kell folytatni az Ukrajna háború utáni felépítését elősegítő forrásokról. “Ehhez a pénzügyi támogatást az Európai Uniónak, a világnak kell nyújtania” – hangsúlyozta.

 

A lett elnök közölte: szerdán “saját szemükkel látták az Ororszország által Ukrajnában elkövetett borzalmakat”. Az ezekért felelős személyeket nemzetközi törvényszékek elé kell állítani, hiszen a nemzetközi közösség nem tolerálhatja az ilyen háborús bűntetteket – mondta.

Az észt elnök elmondta: a bűntettek helyszínén az államfők “teljesen ledöbbentek”. Ő is hangsúlyozta, hogy a civilek, köztük gyermekek gyilkosait bíróság elé kell állítani, az üggyel már foglalkoznak az Ukrajnába érkezett ügyészek.

 

A litván elnök úgy látta: más külföldi vezetőknek is el kell menniük Borodjankába és a vérengzés más ukrajnai helyszíneire. Ha saját szemükkel látnák ezt, az EU “valószínűleg határozottabban lépne fel” – tette hozzá Nauseda. Aláhúzta az ukrajnai fegyverszállítás fontosságát is.

 

Forrás: Blikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: