Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több olvasatot is hallottunk és több megfejtése is van a kudarcnak.

Az alábbi cikkben és a cikk végi szavazásban összeszedtük azokat a magyarázatokat amelyek elhangzottak a választások utáni érvelésekben.

  1. Márki-Zay Péter

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke mai beszédében említette Márki-Zay Péter szerepét és az alábbiakban foglalta össze a “Kapitány” sikertelenségének okait.

Egy baloldali lelkivilágú tábort nem vezethet egy olyan ember akinek a fő üzenete, hogy az új kormány legyen egy olyan Fidesz amelyik nem lop. Az nem alternatíva, hogy a baloldali választók egy keresztény konzervatív az ellenzéki tábor pártjainak leváltását hírdeti miközben semmiféle hálózat vagy politikai párt nincs mögötte.

Gyurcsány megfejtésén túl pedig ott vannak azok a vállalhatatlan mondatok, amleyeknek nagy része persze kiforgatott, de ne tagadjuk el, MZP magától is mondott olyanokat, amelyeket épp eszű politikus nem mond.

2. Gyurcsány Ferenc

Minden választás után előkerül a Gyurcsányozás. Furcsa hogy éppen MZP vezette Mindenki Magyarországa volt az, aki a tegnapi napon előhozta ezt a magyarázatot.

Márki-Zay szervezete úgy fogalmazott: A Fidesz rájött, hogy Sorossal már egyáltalán nem lehet mozgósítani az embereket, Gyurcsánnyal azonban igen.

Gyurcsány-kampányból négy is volt a választások során: a Gyurcsány-show, a mini-Feri, a 100 százalék Gyurcsány és a veszélyesek. Hihetetlen, hogy 12 év után is Gyurcsány a legnagyobb fegyvere a Fidesznek. Ez pedig távol tudta tartani a jobboldali szavazókat az összefogástól.

3. Eltűntek a Jobbik szavazói

Hát igen. Aki ránéz a térképre láthatja, hogy a Jobbik korábbi támgatói – akikkel mindenki számolt a kampányba – nem mentek el szavazni. Talán a legjobb bizonyíték erre, hogy olyan biztosra vett győzelmi esélyes körzeteket nem tudott behúzni az ellenzék, ahol jobbikos jelöltek indultak és korábban a Jobbiknak lejtett a pálya.

Hiányzott az a 850 ezer szavazó akit korábban a Jobbik tudott mozgósítani. Sokak szerint az előválasztáson Jobbik-DK paktum volt az, ami a korábbi nemzeti radikálisokat a Mi Hazánkhoz vagy a Fideszhez tolta a szavazókat.

4. Fideszes erőfölény

A Fidesz egy kifoghatatlan anyagi és médiafölénnyel indult a kampányba, amely bár egy tudott faktor volt azonban elvitathatatlan, hogy az ellenzék nem tudott mit kezdeni azzal, hogy hiába hozott fel jó témákat a kampányba szinte semennyi nem jutott el a választókhoz, csak és kizárólag a Fidesz narratívája volt az.

A Momentum szóvivője, Tompos Márton azt mondta, a rossz eredmény egyik fő oka az volt, hogy a kormányzati médiatúlsúly mellett nem tudtak egy alternatív világképet adni az embereknek:

Az, hogy megjelenik mondjuk 20-30-40 aktivista egy kistelepülésen, faluban, községben, kisvárosban kampányidőszakban, egy napra vagy két napra, és végigkopogtatja az egész körzetet, meg pultozik, nem veszi fel a versenyt négy év közpénzből fenntartott propagandával.

[poll id=”58″]


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: