Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pulai András a Publicus vezető politikai elemzője így látja a kudarc okait.

Sőt mi több az első mèrèsek is megszülettek.

A Fidesz-győzelem négy fontos politikai oka:

1. Választók többsége úgy gondolta, hogy a Fidesz jobban tudná kezelni a háborús helyzetet.

2. A választók többsége úgy gondolta, hogy egy Fidesz kormány esetén jobban fog élni a jövőben.

3. A kormányoldal üzenetei (függetlenül azok valóságtartalmától) korlátlanul juthattak el a célcsoportokhoz, míg az ellenzéké szinte egyáltalán nem.

4. Nem alakult ki a választókban a hit, hogy a kormányváltás lehetséges.

1️⃣ Bár a kampányt megelőzően, sőt a kampány, és így az orosz-ukrán háború kitörése utáni időben is a többség markánsan elégedetlen volt az Orbán-kormány oroszbarát politikájával, a kampányidőszak végére ebben változás állt be.

Ugyan csak bizonytalan szavazók álláspontja változott, ám ezzel többségbe kerültek az oroszbarátsággal egyetértők.

A választók kétharmada (68 százalék) összességében elégedett volt a kormány háborúra adott reakcióival, míg az ellenzék reakcióival kétharmad (66 százalék) elégedetlen volt.

A kormánypárti szavazók ebben a kampányban különösen fontossá váló kérdésben teljesen a “kormánnyal voltak”, ám az ellenzéki szavazók ötöde is: 22 százalék inkább elégedett volt a kormánypárti reakciókkal, és 28 százalék elégedetlen az ellenzékiekkel.

Ami különösen fontos volt az, hogy a bizonytalan szavazók kétharmada is a kormányban bízott inkább:

68 százalék összességében inkább elégedett volt a kormány reakcióival, és 66 százalék elégedetlen az ellenzékiekkel.

Mindezek után nem meglepő, hogy kétszer annyian (50 vs 28 százalék) gondolták azt, hogy a háborús helyzetet a választások után egy Fidesz-kormány tudja jobban kezelni, és nem egy ellenzék által alakított kormány.

A részleteket vizsgálva két adat figyelemreméltó.

Először az, hogy az ellenzéki szavazók körében van 23 százalék aki ebben a kérdésben bizonytalan.

Ez a klasszikus “bizonytalanba menekülés” jelensége, amit például a Fidesz szavazók is mutattak, amikor harmaduk nem tudott arra válaszolni, hogy amikor Oroszország megtámadja Ukrajnát, az agresszió-e.

De talán ennél is fontosabb, hogy a bizonytalan szavazók fele is egy Fidesz-kormány konfliktuskezelő képességében bízott inkább, és ők négyszer annyian voltak (49 vs 12 százalék), mint akik egy ellenzék által alakított kormányban bíztak volna ebben a helyzetben.

—————–

Minden bizonnyal hosszasan fog zajlani az okok boncolgatása, hiszen a Fidesz ekkora győzelme meglepetésként érte nem csak az ellenzéket, de a kormányoldalt is.

Ezen okok szerteágazóak, minden bizonnyal vannak köztük személyi, szervezeti, proceduális, és más egyéb tényezők; ezek azok, amellyel ezen írásban nem foglalkozom. Amivel viszont igen, azok a politikai tényezők.

Az eredmény megértéséhez néhány adattal szeretnék hozzájárulni, ezek mind a választást megelőző 1-2 hétben készültek. Természetesen ez sem adja ki a politikai okok teljességét, nem is törekszik erre.

A teljes írás itt olvasható: https://publicus.hu/blog/miert-nyert-a-fidesz/


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: