Gábor György - Fotó: szombat.org
Megosztom másokkal is:

A helyzet rettenetes.
Avagy tragikus.
Gábor György oldaláról ?

“Akadnak néhányan, akik tudják, hogy egy ma reggeli tipmixen mit prognosztizáltam.

Lényegében eltaláltam a számokat, (52%-os Fidesz győzelmet mondtam, 53% lett belőle), igaz, azért nem tippeltem nagyobb Fidesz győzelemre, mert már szégyenkeztem pesszimizmusom miatt.

A tipmixet tehát megnyertem, de nem a jóstehetségem miatt: ha valaki nem az illúzióira vagy a vágyálmaira tekintett, ha valaki nem próbálta meg erőszakosan, mindenkit túlharsogva számonkérni a saját és a “nagy megmondók” fene mód agresszív fantazmagóriáit, s nem kívánt azoknak megfelelni, ám helyette értelmezni próbálta az eseményeket, az jó eséllyel tippelhette meg a bekövetkezendőket.

Sok mindent el lehetne most mondani, én mindössze néhány dologra emlékeztetnék: 1. a megfelelően felpörgetett előválasztást követő teljes padlófékre, 2. a totálisan megalapozatlan meggyőződésre, hogy MZP képes lesz megszólítani a vidékieket és a bizonytalanokat (nem volt képes),

3. a pártok és MZP intellektuális csődjére, 4. MZP teljesen dilettáns kommunikációjára, önálló narratíva híján a Fidesz narratívája utáni kínos és szolgai kullogására (nota bene ebben sokkal jobb a Fidesz),

 

5. végül, s ez a leglényegesebb: a háborúra, amellyel MZP látványosan és kínosan nem tudott mit kezdeni, holott a förtelmes háború felkészültség és rálátás esetén remek narratívával szolgálhatott volna, ehelyett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a legfontosabb és legkiélezettebb helyzetben mondott csődöt, míg a Fidesz 24 órán belül fordítva retorikáján, a saját szempontjából jó és biztosan győztes irányt vett.

Meggyőződésem, hogy Itt szállt el minden véglegesen, s ezt nem vette észre, vagy nem kívánta észrevenni sem a nagyérdemű, sem a megannyi “professzionális” elemző.

Ezekről mind részletesebben kell majd beszélni.

Ám ami a legelkeserítőbb: a vesztesek hangadói immár azt hajtogatják, hogy nem is baj, hogy így esett, s a fenyegető jigazdasági és pénzügyi csődhelyzet most majd jól rászakad a Fideszre.

Nem fog rászakadni.

Aki ezt gondolja, az semmit sem tud a nyugati gondolkodásról és az EU-ról.

Ráadásul azok, akik ezt állítják, még mindig nem fogják fel, mi történt 3-án este. Elmondom: bekerült a parlamentbe a Mi Hazánk.

Innentől kezdve, ha valóban gazdasági vagy pénzügyi válság fenyegetne, az mostantól már nem az ellenzéket erősítené, hanem a parlamenti erővé vált szélsőjobbot.

Nem jósolgatni kellene, vágyálmainkat kivetíteni, hanem parányit ismerni a történelmet. És felfogni végre, hogy mindez milyen következményekkel fenyegethet.

A legnagyobb győztes potenciálisan a Mi Hazánk, s ez egyszerre jó hír, egyszerre hatalmas kihívás a Fidesz-KDNP számára.

A helyzet rettenetes. Avagy tragikus. A kettő között lehet választani.”


Megosztom másokkal is:

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --