Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

 

A Tiszta szavazás civil kezdeményezés közleménye szerint aktivistáik az általuk ellenőrzött mind a kilenc megyében tapasztalták a választók szervezett utaztatását (a magyar politikai argóban: „buszoztatását”).

Hortobágy Önkormányzatát a választási szervek el is marasztalták, amiért szavazószállításra használták a falubuszt, de a Tiszta szavazás program egyik aktivistája a Baranya megyei Helesfán is levideózta, ahogy egy kisbusz legalább kétszer fordult és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe; a szervezet videója alapján valóban ugyanaz a jármű szállította a szavazókörhöz a választókat.

 

A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást.

A Tiszta szavazás programot a Civil Kollégium Alapítvány, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az aHang március végén közösen indította el a választásokon történő visszaélések megelőzése és felderítése érdekében.

 


https://telex.hu/valasztas-2022/2022/04/03/ujabb-szervezett-valasztoi-buszoztatasrol-erkezett-video


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: