Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Háború vagy béke – ezt tartja az április 3-i országgyűlési választás tétjének Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az ellenzéki pártok az összefogásukkal mindent kockára tettek, és vasárnap mindent el fognak veszíteni.

 

“Ha békét akarunk, akkor a nemzeti oldalt érdemes választanunk, aki háborút szeretne, támogassa a baloldalt” – üzente a választóknak.

 

Orbán Viktor a kampányt úgy értékelte: nagy meglepetés számára, hogy a “cudar körülmények” ellenére Magyarország “józan állapotban van”, és az emberek a legbonyolultabb nemzetközi összefüggéseket is “kristálytisztán átlátják”. Pontosan értik, hogy ez a voksolás egyben választás háború és béke, belesodródás és kimaradás között, s közben ott segítenek az Ukrajnából menekülőknek, ahol csak tudnak – mondta.

A “magyar fül” számára abszurdnak nevezte Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentését, miszerint Ukrajna a mi háborúnkat vívja, hiszen – mondta – “két nagy szláv nép” áll háborúban egymással.

 

Leszögezte: ez nem Magyarország háborúja, de bennünket érintő háború, hiszen a szomszédunkban tombol, és nemcsak eltévedt lövedékek, hanem megtervezett harci cselekmények is kerülhetnek kőhajításnyira a magyar határtól, például, ha fegyvereket szállítanánk Ukrajnába, akkor bármelyik pillanatban várhatnánk a szállítmányokat megsemmisítő katonai csapásokat.

 

Azt is jelezte: közel vagyunk a harcoló felekhez, ismerjük őket, “minket nem lehet felültetni”. Ukrajnával kapcsolatban felhívta a figyelmet, Magyarország emlékszik arra, hogyan bántak az ukránok a kárpátaljai magyarokkal, és tudja, hogy azok a “nyugati képzelgések”, amelyek Ukrajnát mintademokráciának állítják be, a “terep nem ismeretéből” adódnak.

Oroszországgal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: “nem kétséges, hogy a felelősség a háborúért az oroszok vállát nyomja, bármilyen úton jutottak is erre a döntésre”.

 

Ugyanakkor – hangsúlyozta – Magyarország segít Ukrajnának, de nem azért, mert a mi háborúnkat vívná, hanem azért, mert Oroszország háborút indított ellene és létében fenyegetett állam lett. Úgy vélte: vannak nyugati országok, amelyek úgy akarják elrendezni a háború utáni világot, hogy teljes szakadás álljon be nyugat és kelet között, de ez egész Közép-Európának, benne a magyaroknak is rossz lenne.

A háborúval kapcsolatos baloldali nyilatkozatokat elítélve megerősítette azt az állítását: a magyar baloldal és az ukrán vezetés már megállapodott, hogy a baloldal győzelme esetén Magyarország fegyvereket szállít és elzárja az orosz olaj- és gázvezetékeket. Szerinte mindez “nem kevés nyugati ország támogatásával” történik majd.

 

Orbán Viktor kijelentette: nem tart attól a “felállástól”, hogy a baloldal összefogott, és “egyetlen alakzatban” száll szembe a Fidesszel.

“Mindent kockára tettek, és vasárnap mindent el fognak veszíteni. Össze nem férő programok, össze nem illeszthető értékrendek, egymást kizáró szellemi tartalmak, egymást korábban legyőzendő, sőt megsemmisítendő ellenségnek tekintő pártok gyűltek egy táborba, a morális önfeladást választva” – fejtette ki.

 

Hozzátette: nincs nagyobb veszedelem bármely politikai közösség számára, mint ha elveszti az önazonosságát. Ezt a politikai hazárdjátékot egyetlen dolog tehetné elfogadhatóvá: a győzelem. De az a miénk lesz, ha vasárnap mind ott leszünk – szögezte le Orbán Viktor.

atv.hu/MTI

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: