Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Mindennek van határa, még a határon túli nemzettársaink kihasználásának és felhasználásának is Orbán Viktor hatalmának megőrzése érdekében; vagy hogy a kormánypártiak is megértsék: a család az család, de a csalás az csalás!”

– fogalmazott az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A politikus mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy tegnapi sajtóbeszámolók szerint Marosvásárhelyen, egy építési hulladékkal teli területen már kitöltött – a felvételek alapján ellenzéki voksokat tartalmazó – és részben elégetett levélszavazatokat találtak, amely egyértelmű választási bűncselekményre utal.

Ujhelyi ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a Fidesz évek óta építi hatalmi manipulációját és szatellit-szervezetekkel, állami és uniós pénzzel dotált alapítványokkal tudatosan csalnak a választáson leadott levélszavazatokkal.

„Nem hagyjuk és nem tűrjük! Lesz jogi és lesz politikai következménye is!” – fogalmazott a szocialista politikus.

Ujhelyi István az RMDSZ politikusait megszólítva azt mondta: sokkal többet tettek már le az asztalra ahhoz, mintsem, hogy Orbán hatalmát szolgálják és pénzért hozzájáruljanak a választási csaláshoz.

„Nem lennék a helyetekben, ha vasárnap után a választások eredményét az a több tízezer elcsalt szavazat döntené el, amelyeket ti szerveztetek meg Orbánnak és tettestársainak!” – mondta Ujhelyi.

Az MSZP EP-képviselője az ellenzéki szövetség nevében egyértelművé tette, hogy a most kibukott botrány választóvonalat jelent, annak következményei pedig érdemben túlmutatnak a most vasárnapi választáson.

A szocialista politikus bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesznek a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál, amely rendőri szerv koordinál a romániai és magyar hatóságok között.

Hasonlóképp feljelentést tesznek az Európai Ügyészségnél is – amelynek Magyarország még nem, de Románia már tagja -, miután a választási csalásban résztvevő, illetve ahhoz asszisztáló alapítványok sok esetben uniós forrásból működtetik az intézményeiket. „Vasárnapig ezeknek az eljárásoknak értelemszerűen még nem lesz eredménye, de a bűnösöknek bűnhődniük kell!”

– fogalmazott Ujhelyi, majd hozzátette: reméli, hogy az RMDSZ és az „RMDSZ-es fiókszervezetek” egyszer és mindenkorra megértik, hogy nem lehet a magyar nemzetet ketté szakítani csak azért, hogy pénzért Orbán hatalmát szolgálják.

A választási csalások további bizonyítékaként Ujhelyi felolvasta és bemutatta többek között Csibi Attila Zoltán RMDSZ-es polgármester posztjait, amelyben arra buzdította a határon túli magyarokat, hogy a szavazócsomagokat adják át munkatársaiknak, akik majd eljuttatják azokat a konzulátusra, sőt még a „kitöltésében is segítenek”.

Az erdélyi polgármester büszkélkedett is azzal a közösségi oldalán, hogy több mint hat és félezer borítékot dobott be saját kezűleg az urnába.

Az MSZP EP-képviselője a helyiek beszámolójára hivatkozva azt mondta: a Fidesz érdekében működő szervezetek azzal tévesztik meg a helyi magyarokat, hogy a román posta megbízhatatlan, ezért kell nekik elvinniük a szavazócsomagokat, azonban, hogy azokkal útközben mi történik, már senki nem tudja garantálni.

Ujhelyi azt is kijelentette, hogy tudomásuk van arról: minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a levélszavazatokból.

„Az én székely dédnagyapám, aki Erdőcsinádon volt református lelkész és szolgált a székely hadosztályban, ha most itt lenne egy könnycseppet biztos elmorzsolna. Az, amit most tettek a határon túli, Fidesz által finanszírozott szervezetek, az több mint csalás.

Az a közös nemzeti érdekeink elárulása” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a választási csalásról az EBESZ megfigyelői is tudomással bírnak és jelentésükben ez is szerepelni fog. Az MSZP politikusa felhívta a figyelmet, hogy az elcsalt levélszavazatok ügye „vastagon” része lesz annak a jogállamisági eljárásnak, amely a Fidesz-kormány bűnei miatt indult és amelynek következménye az uniós források befagyasztása.

Ujhelyi egyúttal arra hívta fel a nyilvánosságot, hogy az elcsalt levélszavazatok ellensúlyozása érdekében minél többen vegyenek részt a választáson és támogassák a kormányváltó ellenzéki szövetséget.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: