Orbán Viktor - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor a választásról: Itt még bármi megtörténhet, “nagyon meg kell nyomni” a hátralévő napokat

Ma már nem az a választás tétje, hogy Magyarország “előre menjen, nem hátra”, hanem a béke vagy a háború – erről Orbán Viktor miniszterelnök az Origo internetes portálon csütörtökön megjelent interjúban beszélt, melyet az MTI szemlézett. A kormányfő úgy fogalmazott: a magyarországi baloldal a békére nézve súlyos kockázatot jelent, míg a Fidesz garanciát. Kitért arra is: a választások után az “adatügyet” meg kell vizsgálni, értékelni kell nemzetbiztonsági szempontból is.

A miniszterelnök szerint ez egy furcsa választás, mert menetközben változott meg a választás tétje. “Ilyet még én sem láttam” – fogalmazott.

Rámutatott: amikor a kampány megkezdődött, az előválasztást megindították az ellenfelek, akkor világossá vált, hogy a választás tétje az, visszajön-e, ami 2010 előtt volt, a bukott múlt, vagy “mehetünk tovább”.

A kampány kellős közepén azonban szomszédunkban kitört egy háború. Nem olyan, mint 1999-ben a délszláv háború második köre, ami véres volt és kegyetlen, de Magyarországnál kisebb államok összecsapása volt. Most a 40 milliós Ukrajna és a 140 milliós Oroszország háborúzik, ebből ráadásul az egyik atomhatalom. Egy olyan esemény vágta félbe a kampányt, amire korábban nem volt példa – fejtette ki a kormányfő.

Kitért arra is: minden baj ellenére ma azért lehet biztonságérzetünk, mert bár Oroszország atomhatalom és az ereje nem kétséges, de a NATO erősebb. Zajlik a szomszédban egy háború, amelyben egy világhatalom vesz részt, de ha ez a világhatalom túl akarna lépni Ukrajna határain, akkor beleütközne a NATO falába, és az meg fog védeni bennünket – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a múlt heti NATO- és EU-csúcsról szólva azt mondta, a mostani találkozón olyat látott, amit korábban soha: most stratégiai alternatívák versengtek egymással. Láthatóan kialakult egy országcsoport, amely a NATO minél nagyobb részvételét szeretné ebben a konfliktusban, és azt gondolja, nem lehet elkerülni a bevonódást ebbe a háborúba.

A másik álláspont a miénk, amely szerint ebbe a konfliktusba a NATO-nak nem kell fegyvereket és katonákat küldenie.

“A mi álláspontunk jelenleg a többségi vélemény, és ezért a NATO azt a döntést hozta, hogy nem vesz részt ebben a katonai konfliktusban: nem küld katonát, nem küld fegyvert”

– közölte a kormányfő.

Ugyanakkor – tette hozzá -, ha a háború elhúzódik, és vannak erre utaló jelek, akkor ez a stratégiai dilemma újra és újra minden egyes NATO-csúcson előkerül. Legközelebb a júniusi madridi csúcson találkoznak, és arra számít, hogy ha a háború addig nem ér véget, vagy nem lesz tartós tűzszünet, akkor ez a kérdés ismét előkerül.

Beszélt arról is, a magyar baloldal, bár nincsen kormányon, része a nemzetközi politikának. Ők állást foglaltak ebben a kérdésben, és ezt nemzetközi partnereikkel le is egyeztették – mutatott rá.

A miniszterelnök azt mondta: ha a baloldal nyerne a vasárnapi választáson, Magyarország csatlakozna ahhoz a csoporthoz, amely a NATO beavatkozását sürgeti ebben a konfliktusban. Ezért a választás tétje most béke vagy háború – fogalmazott, kiemelve: a baloldal a békére nézve súlyos kockázatot jelent, míg a Fidesz garanciát.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének Márki-Zay Péternek hozzá intézett nyílt levelére úgy reagált: 2010-ben, amikor súlyos volt a helyzet, akkor sem megszorításokat vezettek be, hanem teljesen újraszerkesztették a gazdasági életet.

Ha a baloldal nyerne vasárnap, akkor lenne megszorítás, ha pedig a jobboldal nyer, akkor nem lesz megszorítás

A gazdasági helyzetet elemezve kitért arra, van egy mesterséges árfelhajtó politika Nyugaton, miközben beütött az infláció. Az infláció 50 százaléka is az energiaár-emelésből, az elhibázott brüsszeli energiapolitikából származik. E mellé most még jött a háború, és úgy döntöttek, hogy szankciókat fognak alkalmazni.

“Ezzel mi soha nem értettünk egyet, de az egység érdekében nem is akadályoztuk meg” – fogalmazott, majd kitért arra is, hogy az olcsó orosz energiahordozókról való gyors leválás terve még egy lökést adott az inflációnak.

Orbán Viktor szerint mindebből egy dolog következik: az egész európai gazdaságot újra kell szerkeszteni. Szerinte egy nagyon nehéz, intellektuálisan rendkívüli izgalmas, de politikailag kockázatos időszak előtt áll az egész Európai Unió.

Megjegyezte: Magyarországot oroszbarátsággal vádolják, holott teljesen nyilvánvaló, hogy Németország sokkal szorosabb kapcsolatot épített ki Moszkvával, és sok francia cég nem jött ki Oroszországból a háború ellenére sem.

Azt mondta, a Magyarországgal szembeni támadások indokolatlanok, politikai célzatúak, és valójában azt akarják elérni, hogy a közép-európai együttműködésben részt vevő államok gyors fejlődése ne jelentsen kihívást Európa nyugati fele számára. Az egész mögött ráadásul meghúzódik egy kulturális elidegenedés is. A nyugati országok bizonyos tradíciókat tehertételnek tartanak a jövő szempontjából. Ilyennek nevezte a nemzeti és a keresztény tradíciót, aláhúzva: a közép-európaiak ezeket nem egy levetendő nehezéknek, hanem erőforrásoknak tekintik.

A vasárnapi gyermekvédelmi népszavazás tétjét a kormányfő úgy fogalmazta meg: “rókát ne engedjük be a tyúkólba”.

Itt nem egy múló divatról van szó, hanem jól megszervezett erők dolgoznak azon, hogy bizonyos életfelfogásokat népszerűsítsenek

– mutatott rá, hozzátéve: ezek erős nyugat-európai emberi jogi csoportok, az összes Soros-féle szervezet megtalálható közöttük, és végül kialakul mögöttük egy nagyon erős érdekérvényesítő tevékenység.

A miniszterelnök kijelentette: Magyarország szabad ország, a felnőttek úgy élnek a törvények keretein belül, ahogy akarnak, senki nem akar rájuk tukmálni semmit, de egy védelmi vonalat mindenképpen meg kell húzni, és nem szabad, hogy ezen bárki átlépjen, ez pedig a gyermeknevelés kérdése. Kizárólag a szülők felelőssége az, hogy mikor milyen kérdéssel akarják szembesíteni, hogyan akarják egy boldog életre nevelni a gyereküket – mondta.

Orbán Viktor összegzése szerint a baloldal pozíciója világos, ők a progresszív európai baloldalhoz tartoznak, amely a korábban említett kulturális elidegenedésben a másik oldalt képviseli. Ők ezt nyugatosságnak nevezik, szerinte tévesen, a baloldal a bevándorlás ügyében, a család, a nemzet fontosságának a kérdésében a másik oldalon áll, nem a magyar többség oldalán – közölte.

A vasárnapi választásokat illetően azt mondta, optimista, de “nagyon meg kell nyomni” a hátralévő napokat. A választás nem lefutott, a részvétel fogja eldönteni ezt a voksolást, itt még bármi megtörténhet

– tette hozzá.

A miniszterelnök a mostani kormányzati ciklust értékelve azt mondta: sosem volt könnyű négy évük.

“A Jóisten úgy szerkesztette meg a magyar politikát, hogy amikor könnyű évek jönnek, akkor a baloldal van kormányon, amikor nehezek, akkor pedig mi. Lehet, hogy ezen a rejtett módon akarja Magyarországot megsegíteni a Jóisten” – fogalmazott, hozzátéve: mindegyik korszak nehéz volt, de a legnehezebb a 2018-2022-es.

Forrás: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: