Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Fidesz titkos megszorítási tervének részleteiről érdeklődik az MSZP Varga Mihály pénzügyminiszter utóbbi nyilatkozatai nyomán, s mert Orbán „visszament kuncsorogni az Európai Bizottsághoz az uniós támogatásokért”.

Mindez a „harmatgyenge” forintárfolyammal, a „brutális” államháztartási hiánnyal, a gyorsuló inflációval és az MNB 10%-os idei inflációs prognózisával együtt „azt jelenti, hogy a Fidesz – és a Fidesz miatt Magyarország – bajban van” – írja a Facebookon a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan.

Ezért írásbeli kérdéseket tett fel a belügy-, a külügy-, a pénzügy-, az agrár-, a honvédelmi, az igazságügyi, az innovációs és technológiai minisztériumnak, az EMMI-nek és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek:

Milyen mértékű megszorításokat terveznek?

Mekkora mértékben érintik a kezdeményezett megszorítások a magyar családokat, az önkormányzatokat, illetve a minisztérium által érintett területeket?

Várható-e munkaerő-leépítés a minisztériumban, illetve a központi államigazgatási szervezetrendszerben és a háttérintézményeknél a kezdeményezett megszorítások miatt?

Tóth Bertalan azt írja: a Fidesz-kormány által okozott baj kezeléséhez szükség lenne az uniós forrásokra, mivel azonban az unió nem hajlandó tovább fizetni „tolvajok gazdagodását”, nem marad más a Fidesz számára, mint a Varga által előrevetített költségvetési kiigazítás, „amely azt jelenti, hogy a Fidesz titokban megszorításokra készül a választások után”.

„Ebben benne lehet, hogy visszavennék a 13. havi nyugdíjat, ránk szabadítanák a 700 forintos benzint, nem emelkedne a családi pótlék, elinflálódnának a munkabérek és a nyugdíjak, csökkenne a reálbér, brutálisan drágulnának az élelmiszerek, drasztikusan emelkednének a hitelek kamatai, elértéktelenednének az állami támogatások, tovább sarcolnák az önkormányzatokat, és – például az MVM-csoporttal – a maradék nemzeti vagyont is privatizálnák” – írja az MSZP társelnöke, aki kérdéseit azzal indokolja:

mindenkinek joga van tudni, hogy milyen megszorításokat tervez a Fidesz, ha hatalmon marad.

„Magyarország érdeke, hogy a korrupt, gátlástalan és embertelen Fidesz-kormány bukjon, mert ők már nem képesek kezelni az általuk is előidézett gazdasági válságot” – írja a politikus.

Ígérete szerint az egységes ellenzék ezzel szemben kormányra kerülve csatlakoztatni fogja Magyarországot az Európai Ügyészséghez, helyreállítja a jogállamot, és lehívja a minden magyarra jutó 1,5 millió forintos uniós támogatást.

„Így a Fidesz titkos megszorítási tervével szemben lesz pénz az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer megerősítésére, fejlesztésére, az alacsony fizetések és nyugdíjak felzárkóztatására, a lakhatási válság kezelésére” – írja Tóth Bertalan.

Sajtójelentések szerint a pénzügyminiszter egy hétfői kampányrendezvényen azt mondta: az orosz-ukrán háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is.

A háború előtt az idei évre is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket, ezzel viszont már megvárnák a választást; utána viszont Varga az első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: