Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Ezt a háborút nem napok és nem is hónapok alatt fogjuk megnyerni. Meg kell acéloznunk magunkat az előttünk álló hosszú küzdelem előtt”

– mondta Varsóban Joe Biden amerikai elnök.

„Üzenem az ukrán népnek: mellettetek állunk!

A harcaitok Kijevben, Mariupolban és Harkivban újabb csaták egy győztes háborúban” – jelentette ki az amerikai elnök a BBC beszámolója szerint.

„Magyarország 1956-ban, Lengyelország ugyanebben az évben, majd 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban – a szovjet tankok leverték a demokratikus forradalmakat, az ellenállás azonban folytatódott, míg végül 1989 után az összes fal leomlott”

– mondta Biden – „a demokráciáért folytatott harc nem zárulhatott le és nem is ért véget a hidegháború után”.

„Az elmúlt harminc évben új autokrata erők éledtek a világ minden táján. Módszereik ismertek: megvetik a jogállamiságot, a demokratikus szabadságot, az igazságot.

Oroszország ma megfojtotta a demokráciát” – mondta. Biden hozzátette: Putyin obszcén módon hazudott, amikor Ukrajna nácítlanításáról beszélt.

„Mindig közvetlenül és őszintén beszéltem az orosz néppel. Hadd szóljak hozzátok, ha készek vagytok meghallani: ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink!

Nem vagyok hajlandó rólatok elhinni, hogy jó szívvel nézitek ártatlan gyermekek és idősek legyilkolását. Vagy az isten szerelmére, a kórházak, iskolák, szülészetek bombázását, rakétázását!

Vagy azt, hogy városokat vesznek körül, hogy a civilek ne menekülhessenek el, hogy elzárják az ellátási láncokat, maguk alá rendelik az ukránokat. Családok millióit űzik el most otthonukból, köztük az ukrán gyermekek felét. Ezek nem egy nagy nemzet tettei” – jelentette ki Biden.

Az amerikai elnök beszéde zárásaként Putyinról is szót ejtett: „az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon!”

Biden beszédére reagálva a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a CNN újságírójának azt mondta, nem Biden dönti el, hogy Putyin hatalmon marad-e. „Ez csak az Orosz Föderáció lakosságának döntésén múlik” – jelentette ki Peszkov.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: